Eveniment

Guvernul majorează pragul achiziţiilor publice directe, cu aplicare din 2013

Guvernul majorează pragul achiziţiilor publice directe, cu aplicare din 2013

Foto: Shutterstock

Autor: Ovidiu Bărbulescu

23.11.2012, 00:05 1312

Pragul valoric al contractelor de la care autorităţile pot cumpăra direct produse, servicii sau lucrări, fără să fie obligate să iniţieze licitaţii publice, va fi majorat în şedinţa de marţi a Guvernului şi urmează să fie aplicat la noul nivel începând cu 1 ianuarie 2013.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Reglementarea şi Monitorizarea Achiziţiilor Publice (ANRMAP), Lucian Dan Vlădescu, a precizat ieri că propunerea sa este ca pragul achiziţiilor directe să fie dublat de la 15.000 euro la 30.000 euro, dar decizia finală va aparţine Guvernului.

Întrebat care sunt argumentele ridicării acestui prag în condiţiile în care, în cazul programelor finanţate din fonduri europene, Comisia Europeană a reclamat numeroase nereguli şi chiar fraude în sistemul de achiziţii publice, preşedintele ANRMAP a susţinut că valoarea achiziţilor directe este mică în raport cu suma totală a achiziţiilor publice.

Potrivit statisticii ANRMAP, cuantumul procedurilor de achiziţie publică situate între 1 euro şi 30.000 de euro este de 17% din totalul procedurilor, iar ca valoare reprezintă 0,97% din suma achiziţiilor publice.

Vlădescu a invocat totodată ca argument faptul că de multe ori o procedură de achiziţie publică generează cheltuieli mai mari din partea autorităţii contractante decât atunci când aceasta realizează o achiziţie directă.

În ordonanţă, majorarea pragului de achi­ziţii directe este explicată prin "flexibi­liza­rea procesului de atribuire a contractelor de achiziţie publică, având în vedere şi gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene".

În cazul pragurilor pentru achiziţiile publice cu proceduri, preşedintele ANRMAP a declarat că valorile au fost corelate ultimului regulament european în domeniu.

Conform modificărilor ce vor fi aduse sistemului de achiziţii publice, orice achiziţie directă mai mare de 5.000 de euro va trebui notificată în Sistemul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), sub rezerva unei amenzi de 2.000 lei pentru autoritatea contractantă.

Peste pragul de 30.000 de euro, autoritatea con­tractantă "poate" aplica procedura de ce­rere de oferte în cazul în care valoarea estimată, fără TVA, a contractului de achiziţie publică este mai mică decât echivalentul în lei al sumei de 130.000 de euro pentru contractul de furnizare şi cel de servicii şi de 5 milioane euro pentru contractul de lucrări.

Pentru aceste cazuri, actualele reguli sta­bi­lesc că autoritatea contractantă "are obli­gaţia" de a aplica procedura de cerere de oferte.

Eliminarea obligaţiei autorităţilor contrac­tante de a aplica procedura de cerere de oferte dacă valoarea estimată este mai mică decât cea men­ţionată este explicată în document prin faptul că este eliminată şi posibilitatea de a uti­li­za procedura de licitaţie restrânsă atunci când autoritatea contractantă cunoştea că pe piaţă există un interes foarte mare pentru con­tractul de achiziţie publică ce urma a fi atribuit şi do­reş­te "să limiteze" numărul de candidaţi selec­taţi. Contractul de achiziţie publică va fi un act asi­milat actului administrativ şi nu va mai fi ca­ta­logat drept contract comercial, astfel încât toate litigiile vor fi soluţionate de curţile de apel ale secţiilor de contencios administrativ şi fiscal.

Preşedintele ANRMAP a mai precizat că, în urma adoptării ordonanţei de urgenţă, va fi adoptată şi o hotărâre de guvern care va modifica legislaţia secundară cu privire la procedurile de achiziţie publică, astfel încât, de exemplu, o autoritate contractantă să fie obligată să publice în SEAP toate ordinele de plată emise în favoarea operatorului căruia i s-a atribuit un contract de achiziţie publică.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO