Eveniment

Guvernul va interveni pe piata graului

04.09.2006, 19:47 18

Guvernul va interveni de anul viitor pe piata graului, cumparand acest produs si depozitandu-l la rezerva de stat atunci cand oferta de pe piata depaseste cererea, pentru a sustine pretul, arata o hotarare de guvern publicata in Monitorul Oficial.
Mecanismul de interventie pe piata graului trebuie pus la punct pana la sfarsitul acestui an, fiind o conditie obligatorie pentru integrarea in UE. De altfel, pe piata europeana acest sistem de interventie pentru sustinerea pretului cerealelor se practica de multi ani, in cadrul politicii agricole comune a statelor membre.
Anii trecuti, Guvernul intervenea pe piata graului doar cand voia sau considera strict necesar, dar de acum mecanismul va fi unul permanent, conform practicilor europene. Astfel, statul va cumpara graul in exces de pe piata doar de la marii producatori si il va depozita la rezerva de stat, la care va apela atunci cand cererea isi revine sau cand productia nationala de grau este afectata de inundatii sau alte calamitati. Pretul de interventie, care va determina decizia de cumparare a statului, va fi stabilit periodic de Guvern.
Intermediarii vor fi eliminati din ecuatia interventiei pe piata graului, pentru ca statul se angajeaza sa cumpere doar de la producatori. Acestia trebuie sa dovedeasca in momentul depunerii ofertei ca sunt si proprietarii (sau arendasii) terenului de unde a rezultat recolta de grau. Prin mecanismul de interventie, statul va opera continuu pe piata pentru a sustine pretul graului, cumparand cantitati cuprinse intre 80 si 500 de tone de grau de la fiecare producator dispus sa vanda Guvernului, in lipsa unor alternative pe piata libera.
Operatiunile de cumparare, depozitare si management al rezervelor de grau ale statului vor fi derulate prin Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA). Producatorii vor adresa ofertele catre APIA, care le va sorta si va decide cat, la ce pret si de la cine va cumpara statul excesul de grau. Ofertantii vor fi cei care vor suporta costul transportului graului pana la depozitele statului.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO