Eveniment

Industria si-a continuat incetinirea in luna august

08.10.2007, 20:59 14

Cresterea de 4,5% din august reprezinta cel mai modest ritm de anul acesta, cu exceptia lunii aprilie, conform datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).
In aprilie insa, productia industriala a fost afectata, ca in fiecare an, de numarul mare de zile libere acordate cu ocazia sarbatorilor pascale. Din cauza cresterii slabe din august, industria a redus pasul de la 6,3% dupa primele sapte luni pana la o crestere de 6% dupa primele opt luni, conform INS.
In timp ce industria a incetinit, retailul si constructiile au prins in august cea mai buna luna de crestere de anul acesta. Vanzarile din comertul cu amanuntul (retail) au crescut cu aproape 34% in august, fata de aceeasi luna a anului trecut. Per total pe primele opt luni, cresterea din retail a fost de 15,2%, inca sub ritmul de 24% de anul trecut.
Piata constructiilor, in schimb, este singura care si-a depasit performantele de anul trecut si bate noi recorduri in fiecare luna. In august, cresterea a fost de 39,3% fata de august anul trecut, iar pe primele opt luni a fost de 33,3%, fata de ritmul de 19,3% de anul trecut.
Pe ansamblu, economia a raportat din nou date divergente in august: industria si-a continuat incetinirea, in timp ce retailul si constructiile au explodat. Informatiile vin in completarea rezultatelor slabe din prima jumatate a anului, cand cresterea economica a incetinit semnificativ. Cresterea pe primul trimestru (T1) a fost de 6%, cea de pe T2 a fost 5,6%, in timp ce anul trecut economia a plusat cu 7,7% in termeni reali.
Datele statistice arata ca economia se afla intr-o perioada de incetinire, o revenire putand fi facuta doar de redresarea productiei industriale. Situatia a fost semnalata inclusiv de Banca Mondiala si BERD, doar doua dintre institutiile care au publicat rapoarte sau comentarii despre Romania in ultima saptamana.
O usoara "racire" a economiei ar putea fi chiar benefica, nota BERD intr-un comentariu publicat acum cateva zile, pentru a contracara riscurile de supraincalzire economica semnalat in ultimul an. Recent, prognoza oficiala (Comisia Nationala de Prognoza) a redus estimarile privind cresterea economica de anul acesta de la 6,5% la 6,1%. Reducerea a fost influentata de pierderile din agricultura, dar nu si de incetinirea industriei, pentru care CNP pastreaza aceleasi prognoze ca si in primavara.
Industria va creste anul acesta cu 5,8%, estimeaza Comisia, in timp ce constructiile si serviciile vor depasi asteptarile formulate in primavara.
Constructiile vor creste pe tot anul cu cel putin 25% (fata de estimarea de 17% facuta in urma cu sase luni), iar serviciile vor creste cu 7% (fata de 6,6%).
Cu alte cuvinte, aceste cresteri peste asteptari vor reusi sa acopere doar o parte din pierderile din agricultura, din moment ce estimarea de crestere economica a fost retrogradata.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO