Eveniment

Italienii de la Enel au devenit cei mai importanti jucatori pe piata de distributie de energie

Italienii de la Enel au devenit cei mai importanti jucatori pe piata de distributie de energie
06.06.2008, 20:33 31

Impreuna cu celelalte doua companii de profil castigate de Enel tot in urma unor procese de privatizare, Electrica Banat si Electrica Dobrogea, italienii au ajuns sa controleze 30% din piata distributiei de energie, depasind ca dimensiune compania de stat Electrica.
"Am devenit cea mai importanta companie din Romania pe segmentul de distributie cu o cota de 30%. Planurile viitoare prevad obtinerea capacitatilor de productie necesare astfel inat sa ne asiguram din surse proprii nivelul pe care il distribuim acum. Vom avea primul MWh produs in Romania in urmatorii 3-4 ani", a declarat Fulvio Conti, directorul general executiv al Enel.
Finalizarea procesului de privatizare a fost anuntata ieri dupa ce au fost indeplinite toate conditiile prevazute in contractul de privatizare semnat la 11 iunie 2007 de catre Enel si Electrica. Valoarea totala a tranzactiei se ridica la 820 mil. euro, din care 395 mil. euro reprezinta achizitia directa a 50% din actiuni, restul fiind majorarea de capital. In urma subscrierii, Enel are un pachet de 64,4% din actiunile Electrica Muntenia Sud, Fondul Proprietatea - 12%, iar Electrica - 23,6%.
Conti a declarat ca in prezent Enel se afla intr-un parteneriat cu E.ON pentru realizarea unui grup de 800 de MW (mai mare decat un reactor nuclear al centralei de la Cernavoda) la termocentrala de la Braila si analizeaza posibilitatea construirii unui greenfield la Galati cu o capacitate de productie similara.
"Investitia intr-o capacitate de productie de 800 de MW se ridica la aproximativ 900 mil. euro. Investitia de la Braila este facuta in parteneriat cu E.ON, iar productia acestei unitati va fi impartita in cote egale intre noi. Ne intereseaza si partea de energie eoliana unde credem ca putem dezvolta aproximativ 200 de MW in zona Dobrogei", a mai spus Conti.
Seful Enel a mai precizat ca a primit asigurari din partea autoritatilor ca se afla in continuare pe lista investitorilor selectati pentru realizarea companiei de proiect pentru reactoarele 3 si 4 ale centralei de la Cernavoda.
"Nu stim ce participatie vom avea. Asta depinde de guvernul roman. Noi avem posibilitatea sa finantam si un procetaj de 49% din acest proiect in conditiile in care statul va cotrola 51%", a mai spus Conti.
Enel urmeaza sa investeasca un miliard de euro in Electrica Muntenia Sud in urmatorii 15 ani si o suma similara in acelasi interval de timp in Electrica Dobrogea si Electrica Banat.

Abia acum incepe greul

Matteo Codazzi (foto), directorul general al Enel Romania, spune ca aducerea retelei Muntenia Sud, de care depinde alimentearea cu energie a Capitalei, la parametrii normali de functionare va dura ani intregi, astfel ca in vara aceasta penele de curent vor continua. "In Italia, a durat 7-8 ani aducerea retelei la niste standarde prin care sa se evite penele de curent frecvente. Nici in Romania lucrurile nu se pot intampla peste noapte, dureaza ani. Amanarea deciziei privind finalizarea acestui proces de privatizare nu a fost un lucru benefic pentru companie pentru ca au fost amanate anumite investitii", a explicat Codazzi. Conform contractului de privatizare, noul consiliu de administratie al Muntenia Sud a fost numit, 3 membri din 5 fiind desemnati de Enel: Matteo Codazzi - presedinte, Luigi Giliotti si Claudio Zito. Codazzi a mai precizat ca preturile la energie se afla pe plan international pe un trend de crestere, tendinta care va fi adoptata si de piata locala, din cauza scumpirii barilului de petrol, precum si a costurilor pe care trebuie sa le suporte producatorii de energie prin realizarea unor investitii cu scopul de a diminua emisiile de CO2. Pe partea de productie de energe din surse regenerabile, Codazzi a declarat ca toate companiile mari prezente pe piata sunt interesate in acest moment de achizitia proiectului dezvoltat de Continental Wind Partners, un fond de investitii polonez, care detine unul dintre cele mai mari proiecte eoliene de pe plan local.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO