Eveniment

Justiţia a obligat statul să le plătească bugetarilor 530 milioane de lei în 4 luni

Autor: Razvan Voican

23.05.2011, 23:51 399

Ministerul Finanţelor a pregătit un proiect de ordonanţă deurgenţă prin care modalitatea de eşalonare pe trei ani a plăţilorcătre salariaţii din sectorul bugetar care au câştigat titluriexecutorii în instanţă va fi extinsă pentru toate sumele aprobatede judecători până la data intrării în vigoare a actului normativce va fi stabilită de Guvern.

Pe de-o parte, Cabinetul Boc trebuie să respecte titlurileexecutorii stabilite de instanţe, conform dreptului garantat deConstituţie şi de Convenţia pentru apărarea drepturilor omului. Pede altă parte, achitarea celor 8 miliarde de lei reprezentând sumede plată achitate până în prezent ar arunca în aer planulGuvernului de continuare a tendinţei de reducere a deficituluibugetar.

Mai mult, legea obligă Ministerul Finanţelor să actualizezesumele respective cu inflaţia de la data emiterii unui titluexecutoriu şi până la achitarea banilor către deţinătoriidrepturilor.

Juriştii Guvernului susţin că plata eşalonată a sumelor aprobatede instanţe nu reprezintă o formă de de refuz în executareahotărârilor judecătoreşti, invocând decizia Curţii Constituţionalenr. 188/2010.

"Executarea «uno icto» (de fapt «uno ictu» în literaturajuridică, adică imediat) constituie doar o altă modalitate deexecutare, fără ca acest lucru să însemne că este singura şi unicamodalitate posibilă de executare pe care Guvernul o poate aplica",scrie Ministerul Finanţelor în nota de fundamentare a proiectuluide ordonanţă.

Guvernul a adoptat până acum nu mai puţin de trei ordonanţe deurgenţă pentru eşalonarea plăţilor de drepturi salariale la care afost obligat de către instanţe şi intenţionează să foloseascăaceeaşi grilă: 34% din sume să fie plătite în 2012, 33% în 2013 şirestul de 33% în 2014.

Chiar şi aşa, aceste plăţi vor exercita o presiune semnificativăasupra bugetului mai ales că este probabil ca volumul sumelordatorate bugetarilor cu titlu executoriu să continue să urce.

Rămâne de văzut care va fi data de intrare în vigoare a celeide-a patra ordonanţe de urgenţă emise în această materie. Numai înperioada ianuarie - aprilie, statul a acumulat obligaţii de platăde 530 mil. lei, reprezentând 0,1% din PIB, care s-au adăugat celor7,4 mld. lei care i-au fost puse în sarcină de către judecătoripână la sfârşitul lui 2010. Această situaţie denotă deficienţegrave în privinţa capacităţii Guvernului de a concepe şi elaboraacte normative, precedentele acumulate în ultimii doi ani culminândcu ratarea tentativei de tăiere a pensiilor cu 15% anul trecut,care a condus în cele din urmă la măsura disperată de majorare aTVA cu cinci puncte procentuale - pe care în prezent nu şi-o maiasumă nimeni, nici preşedintele Traian Băsescu, nici FMI, dar înprivinţa căreia toată lumea este de acord că a împins Româniaîntr-o recesiune şi mai lungă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO