Eveniment

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu 0,5% în ritm anual, cea mai accentuată scădere din ultimii trei ani, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu o deflaţie tot mai abruptă

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie...

Autor: Ştefan Stan

09.12.2023, 09:17 146

Preţurile de consum din China au scăzut în noiembrie cu 0,5% în ritm anual, cea mai accentuată scădere din ultimii trei ani, în condiţiile în care a doua mare economie a lumii se confruntă cu o deflaţie tot mai accentuată, scrie FT. 

Preţurile de consum au scăzut cu mai mult decât declinul de 0,2% prognozat de un sondaj Bloomberg realizat în rândul economiştilor şi a depăşit scăderea de 0,2% din octombrie.

Preţurile la producător, care sunt măsurate la poarta fabricilor şi sunt puternic influenţate de costul produselor de bază şi al materiilor prime, au scăzut cu 3% şi au rămas în teritoriu negativ în ultimul an.

Preţurile de consum au intrat în teritoriu deflaţionist în iulie şi au crescut pentru scurt timp în august, înainte de a scădea din nou în octombrie. Tendinţa deflaţionistă se adaugă la o serie de presiuni economice cu care se confruntă factorii de decizie politică din ţară, inclusiv o criză de lichidităţi în sectorul imobiliar, date comerciale slabe şi o redresare mai lentă după trei ani de blocaje de tip "zero-Covidiu" şi închideri de graniţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO