Eveniment

Revelionul leului greu: urari de viata scurta si sanatoasa

04.07.2005, 13:47 104

Se apropie miezul noptii. Numaratoarea inversa incepe, iar in holul sediului central al BRD-SocGen se asterne linistea. Mai sunt 6 secunde, 5, 4, 3, 2,1. "Domnule presedinte, aveti onoarea!". Traian Basescu se apropie de bancomat si introduce cardul. Tensiunea creste. Oare o sa mearga? Tasteaza codul PIN si in cateva secunde bancomatul "scuipa" primii lei grei.

"Hai ca a mers!", ii spune Mugur Stet, purtatorul de cuvant al BNR, directorului diviziei de carduri a BRD, Dana Demetrian, care ofteaza usurata. Chinul nu s-a incheiat insa pentru ca mai sunt de facut doua extrageri: premierul Calin Popescu-Tariceanu si guvernatorul Mugur Isarescu. "Lui Isarescu o sa-i dea direct euro", glumeste cineva din asistenta.

Operatiunea se incheie cu succes. "Aveam oameni la pupitre si am fi eliberat banii oricum, chiar daca introduceau PIN-ul gresit. Oricum, am avut emotii mari", marturiseste Sorin Popa, director general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale.

Asa si-au facut intrarea pe piata primii lei grei, intr-o ceremonie organizata in noaptea de joi spre vineri de Ziarul Financiar si BRD si in prezenta celor mai importante oficialitati, bancheri si oameni politici.

"Saracul leu, a ajuns aproape ca un maidanez. Insa, prin eforturile guvernelor care s-au schimbat si al Bancii Nationale, am ajuns sa schimbam un leu care abia mai respira cu un leu greu, puternic, un adevarat insemn national. Ii doresc leului sanatate, putere si sa creasca atat de puternic incat sa se lupte corp la corp cu dolarul! Sa speram ca nu va mananca euro", a spus presedintele Basescu tinand in mana noile bancnote.

El a adaugat ca alaturi de drapel, imnul de stat, stema Romaniei, moneda este al patrulea insemn national care defineste brandul de tara.

"Multumesc mult tuturor celor care au facut posibila aparitia leului greu, care este un semn de sanatate in economia romaneasca", a afirmat seful statului.

Premierul Tariceanu a incercat sa mai destinda asistenta spunand ca pentru aceasta ocazie a pregatit un mic catren . "Se implineste-un gand al meu/ Tariceanu si Basescu/ Vin astazi cu Isarescu/ Sa v-aduca un leu greu", a recitat premierul.

Pe un ton mai sobru, guvernatorul BNR a declarat ca leul nou readuce moneda romaneasca la valori europene, demne de statutul de moneda convertibila.

"3 lei pentru un dolar, 3,6 lei pentru un euro... Sunt cifre care spun foarte mult despre munca pentru combaterea inflatiei. Redam leului valoarea demna pentru statutul de moneda europeana", a spus Isarescu. In opinia sa, leul nou transmite un mesaj proeuropean, si anume, ca societatea si economia romaneasca se despart de o perioada inflationista si se inscriu pe o traiectorie de performanta si competitivitate.

"In aceste conditii, nu doresc leului viata lunga, ci o viata sanatoasa", a incheiat Isarescu.



Provocarea bancherilor

"Este aproape o sarbatoare si este important ce se va intampla maine", a spus cu cateva minute inainte de miezul noptii Steven van Groningen, presedintele Raiffeisen Bank Romania.

"Cred ca este un moment important, in primul rand ca un semn de incredere in Banca Nationala, dar mai ales pentru imaginea tarii. Acest eveniment afecteaza imaginea Romaniei mai mult chiar decat isi dau unii seama", a subliniat presedintele Raiffeisen.

Sebastian Vladescu, presedintele celei mai mari banci din sistem - BCR, nu vrea decat ca noul leu sa fie bine crescut, adica sa aiba cei sapte ani de acasa.

"Sa speram ca leul nou va implini sapte ani si nu mai multi. Asta inseamna sa ajungem la niste parametri economici foarte ambitiosi. Sa-i uram sa aiba sapte ani buni de acasa si...doar atat!", a spus Vladescu.

Deocamdata, principalele probleme ale bancherilor sunt de ordin tehnic.

"Vom avea 120 de bancomate care vor elibera lei noi. Oricum, avem asteptari moderate privind gradul de utilizare al noilor monede. Astfel, am elaborat doua scenarii pentru adaptarea bancomatelor la noile cupiuri. In cazul in care noua emisiune are succes, vom adapta toate bancomatele pana la inceputul lui 2006. Altfel, procesul se va finaliza in martie anul viitor", a spus Sorin Popa, directorul general adjunct al BRD - Groupe Societe Generale.

Bogdan Baltazar, fostul presedinte al BRD, nu si-a putut ascunde nostalgia anilor petrecuti in familia bancherilor.

"Am muncit sapte ani si era normal sa mearga bancomatele la prima extragere a leilor grei", a glumit Baltazar. El crede ca leul greu nu poate rezolva singur toate problemele Romaniei. Aparitia leului greu trebuie dublata de alte masuri care sa imbunatateasca mediul de afaceri, sustine Baltazar.

"Cred ca denominarea si ducerea la bun sfarsit a acestui proces vor fi cu adevarat o provocare pentru bancheri anul acesta, si asta pentru ca am observat ca cel mai mult va trebui lucrat la mentalitatea oamenilor", considera Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL). In opinia sa, principalul efect, si de altfel cel mai asteptat de bancheri, va fi pe termen scurt si mediu scoaterea la iveala a leilor de la "saltea". "Treptat cred ca vom intra in normal si asta pentru ca si experienta altor tari in care s-a facut denominarea a aratat ca efectul initial, chiar daca a fost puternic, se atenueaza treptat pe masura ce noua moneda va fi disponibila in cantitati mai mari", a mai spus oficialul RBL.



"Romanii sunt inteligenti"

Prim-viceguvernatorul BNR Florin Georgescu a fost mai preocupat, fireste, de aspectul monetar al evenimentului: "Este un moment istoric care marcheaza inscrierea ireversibila a Romaniei pe drumul dezinflatiei, catre cifre tot mai apropiate de 2-3% anual". El a adaugat ca o rata a inflatiei de 2-3% ar putea fi atinsa in anii 2008-2009.

"Aceasta reflecta transformarile economice, sociale si institutionale care s-au petrecut in Romania in ultimii cinci ani. Este un semn al intrarii in normalitate din punct de vedere economic si monetar, un eveniment care s-a petrecut si in alte tari foste comuniste", a mai spus Georgescu.

"Pentru cetateni, denominarea va insemna simplificarea socotelilor, la fel ca si pentru agentii economici. Nimeni nu pierde, iar puterea de cumparare va ramane aceeasi". Prim-viceguvernatorul BNR are incredere in spiritul descurcaret al romanilor, pentru care taierea a patru zerouri nu va reprezenta, in opinia lui, o mare problema: "Romanii sunt foarte inteligenti si se adapteaza foarte usor, lucru pe care l-am constatat cu ocazia schimbarii numerotatiei de telefonia fixa".



Riscul cel mai mare - eroarea umana

"Brokerii vor opera cu alte cifre si va exista un risc de eroare umana. Speram ca brokerii sa fie atenti in primele zile, astfel incat sa nu fim nevoiti sa cerem anularea unor tranzactii, pe care o poate decide doar justitia", a spus Stere Farmache, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti. El se asteapta ca trecerea la leul greu sa fie perceputa de investitorii de pe piata financiara ca un semn de incredere care se poate repercuta si asupra Bursei de Valori.

La fel de optimist s-a aratat si Dan Nicu, presedintele Uniunii Nationale a Organismelor de Plasament Colectiv. "Ma astept ca leul greu sa ne aduca stabilitate economica si inflatie mai mica. Nu cred ca va fi un impact deosebit pe piata fondurilor mutuale. Pe termen mai lung insa, o economie mai stabila va genera un apetit mai ridicat pentru investitii", a spus acesta.



Cum se vede din guvern

"Cat de putin castig!" - aceasta crede ministrul muncii Gheorghe Barbu ca va fi reactia romanilor cand vor primi salariile in noii lei. El spune insa ca zambetul le va reveni pe fete in momentul in care, cu banii primiti, vor merge la cumparaturi. "Atunci vor vedea ca e bine", a spus ministrul. Barbu este convins ca nimeni nu va pierde la salariu pentru ca rotunjirile vor fi facute in sus. "Nu vor pierde nici salariatii si nici pensionarii", a spus ministrul muncii.

Ministrul economiei, Codrut Seres, crede ca cel mai important castig il vor avea contabilii, pentru ca leul greu va simplifica calculul si operatiunile contabile.

"Taierea zerourilor din coada leului vechi este un moment psihologic, cu impact in politica de preturi. Cred ca este o masura buna in vederea trecerii la euro", a spus Seres.

Iuliu Winkler, ministru delegat pentru comert, spune ca Romania trece acum printr-o perioada similara cu Polonia sau Ungaria, unde acest fenomen a fost inevitabil.

"Nu cred ca introducerea leului greu va rata tinta. Nu cred ca inflatia se poate reaprinde in Romania", a spus ministrul.



Fostii spun ca e de bine

Fostul ministru de finante Daniel Daianu vede in aparitia leului nou un semn de responsabilitate a Romaniei, care da semnalul foarte important ca se poate tine de cuvant.

"Am programat ca leul nou sa se lanseze de la 1 iulie, si asa s-a intamplat, dovada ca ne respectam angajamentele", a declarat Daianu.

Mihai Tanasescu, si el fost ministru de finante, nu a ratat ocazia de a reaminti ca el a fost cel care a propus pentru prima oara o asemenea masura.

"As putea sa va spun ce parere aveam in urma cu mai mult de un an cand am propus pentru prima data o astfel de masura. A fost o discutie lunga. Ceea ce s-a materializat in patru zerouri a fost, cred eu, ideea unui leu cat mai tare, apropiat de euro in sensul ca la momentul intrarii sa nu fie 30-40 de lei (pentru un euro - n. red.) ci 3-4 lei, ceea ce ar fi mai usor de suportat. Cred ca va fi un buget mai usor de calculat", a spus Tanasescu.

De altfel, asumarea paternitatii pentru aceasta operatiune a fost subiectul unui schimb de replici intre Tanasescu si presedintele Basescu, inainte de ceremonia lansarii leului greu.

"Am venit sa vad ce-a iesit din ce-am sadit", i s-a adresat sefului statului Tanasescu. Basescu i-a replicat prompt: "Daca l-ai sadit tu, iese sigur stramb!".



O penita sau un covrig uscat

"Cand eram in scoala primara am scris o compunere: Ce poti cumpara cu cinci bani. Si ce am scris atunci e in mare parte valabil si astazi: o penita, o coala alba sau un covrig uscat", si-a amintit presedintele Comisiei de Buget-Finante-Banci din Senatul Romaniei, Varujan Vosganian.

"Leul greu readuce preturile in cotidian si ne da un reper", a mai spus Varujan Vosganian, care a marturisit ca tatal sau se simte cel mai fericit, pentru ca acum preturile sunt ca atunci cand el avea 20 de ani.

Asa ca putem fredona linistiti si melodia celebra pe atunci: "Un leu o lamaie/ Doi lei o gutuie/ Trei lei - fete cate vrei"!

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO