Eveniment

Veşti de la Spitalul de Arşi: Şase pacienţi au fost operaţi luni, urmează alţi şase

Veşti de la Spitalul de Arşi: Şase pacienţi au fost...

Autor: Cătălina Mănoiu

02.11.2015, 15:10 408

La Spitalul Clinic de Chirurgier Plastică, Reparatorie şi Arsuri sunt internate 28 de persoane rănite în urma incendiului din Clubul Colectiv, dintre care aproape jumătate sunt în stare critică sau gravă.

Medicul Cristian Niţescu a declarat, luni, că şase răniţi au fost operaţi, în prima parte a zilei, şi urmează să fie supuşi unor intervenţii, în cursul aceleiaşi zile, alţi şase din cei zece pacienţi internaţi la Secţia de Terapie Intensivă.

Potrivit directorului medical, la ora actuală, din cei zece pacienţi aflaţi la Terapie Intensivă, patru sunt în stare foarte gravă, iar în cazul acestora pot apărea complicaţii în orice moment, în pofida eforturilor medicilor şi a tratamentului administrat.

Medicul a mai spus că arsurile faciale ale pacienţilor internaţi la Terapie Intensivă nu s-au dezumflat încă, iar acest lucru arată că arsurile căilor aeriene sunt foarte severe.

"Din păcate, arsurile de căi aeriene nu sunt tratabile, nu există niciun tratament mondial pentru arsuri de căi aeriene, mai ales la nivelul alveolei pulmonare", a explicat medicul Cristian Niţescu.

Niţescu a mai spus că infecţiile grave ale căilor aeriene nu sunt observabile decât în ultimul moment, atunci când există riscul ca pacientul să-şi piardă viaţa.

"Dacă însă leziunile de căi aeriene nu sunt foarte severe, aceştia se pot vindeca treptat prin susţinerea organismului pe care o asigură medicii de la Terapie Intensivă pentru pacienţii care sunt intubaţi şi ventilaţi mecanic", a spus medicul, adăugând că procesul de vindecare la nivelul organelor interne şi al plămânilor este anevoios şi că nu toţi pacienţii rezistă.

Potrivit medicului, procesul de vindecare poate dura săptămâni şi chiar luni.

"La arsurile de căi aeriene perioada critică este în primele două-trei săptămâni, dar asta nu înseamnă că nu se pot întâmpla evenimente nedorite şi mai târziu", a declarat Cristian Niţescu.

Acesta a mai apreciat că "în cazul marilor arşi fiecare zi este o speranţă".

Directorul medical Cristian Niţescu a precizat că marţi vor intra în sala de operaţie cel puţin alţi trei răniţi.

Medicul primar Cristian Niţescu a mai informat că în unitatea medicală există în continuare un pacient neidentificat şi că, potrivit unor informaţii, băiatul nu ar avea altă familie decât un frate plecat în străinătate.

Doctorul a explicat că tânărul neidentificat este într-o stare foarte gravă şi are arsuri de gradul carbonizării la mâini şi antebraţe.

"Cu siguranţă colegii mei care îl tratează se vor gândi la a-i amputa membrele", a adăugat Niţescu.

Referindu-se la situaţia cadrelor medicale din spital şi a secţiilor unităţii spitaliceşti, directorul medical a spus că, în prezent, Spitalul de Arşi are un personal format din 20 de medici chirurgi şi trei anestezişti.

"Suntem suficienţi medici, de asistente şi infirmiere este tot timpul nevoie pentru că în situaţia de faţă vorbim de persoane cu arsuri foarte mari care trebuie să fie pansaţi şi mobilizaţi, lucru care necesită un volum foarte mare de muncă", a adăugat Niţescu.

El a mai spus că la Spitalul de Arşi, au venit să ajute, din momentul producerii tragediei, câteva asistente, studenţi la Medicină, dar şi medici care şi-au făcut rezidenţiatul la Spitalul de Arşi.

Potrivit aceleiaşi surse, echipele care operează victimele au făcut o schemă de intervenţie pe care au confirmat-o în cursul dimineţii de luni şi în baza căreia vor trata pacienţii în următoarele zile.

Niţescu a explicat că la Terapie Intensivă sunt cel mult 12-14 paturi, iar ca să poată trata victimele incendiului din clubul Colectiv un salon al Secţiei de Arsuri a fost tansferat într-unul de Terapie Intensivă.

Medicul Cristian Niţescu a afirmat că, în prezent, se fac eforturi pentru salvarea pacienţilor aflaţi în stare gravă sau critică, astfel că spitalul nu mai are capacitatea, în momentul de faţă, să mai primească alţi pacienţi în stare critică. El a precizat că spitalul poate primi doar pacienţi ale căror afecţiuni nu sunt severe, dar a apreciat că aceştia ar putea fi trataţi cu uşurinţă şi în alte spitale din Bucureşti.

La rândul său, medicul oftamolog Monica Pop a declarat, la ieşirea din Spitalul de Arşi, că este foarte mulţumită de starea pacienţilor din punct oftalmologic şi a spus că doar unul dintre pacienţi are probleme mai grave, ea apreciind că niciunul nu va rămâne fără vedere dacă vor trăi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO