Grecia

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucureşti: Folosiţi-vă de faptul că nu sunteţi la fel de îndatoraţi ca noi!

Georgios Poukamissas, amba­sa­dorul grec la Bucureşti: Deşi Grecia a reuşit să reducă deficitul cu 6% anul trecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării continuă să fie o problemă.

Autor: Mirabela Tiron

24.03.2011, 23:55 95

Georgios Poukamissas, amba­sa­dorul Greciei la Bucureşti,susţine că gu­vernul elen se aşteaptă ca în ultimul tri­mestru alanului acesta sau la începutul lui 2012 economia greacă să înceapăsă înregistreze rate pozitive de creştere ca urmare a măsurilorluate. Mai mult, se esti­mează o creştere a sectorului tu­risticfaţă de anul trecut şi implicit a veni­­turilor din turism.

"Deşi Grecia a reuşit să reducă de­fi­ci­tul cu 6% anultrecut, gradul foarte mare de îndatorare al ţării con­tinuă să fieo problemă. Pot spune că Ro­mânia are un mare avantaj prin fap­tulcă da­to­ria pe care o are este limitată ca procent din PIB", adeclarat el. Se estimează că datoria Greciei va ajunge în 2013 la158% din PIB, po­trivit FMI. Cea mai mare parte a datoriei estede­ţi­nută de băncile şi de fondurile de pen­sii din Grecia, dar şide instituţiile finan­ci­a­re din Franţa şi Germania. Pe de altăpar­te, datoria publică a României era de 38% din PIB (46 mld.euro) anul tre­cut.

În opinia lui Poukamissas, Ro­mâ­nia are multe posibilităţi dedezvoltare, pen­tru că încă se află cu mult sub media ţăriloreuropene. "Deşi sunt convins că tren­dul pe care îl va urmaeconomia ro­mânească este unul crescător, nu cred că se vor maiînregistra rate de creştere de 7% ca în anii anterior. Chiar dacăacest lucru ar fi posibil, este indicat să se evite această rată.Este mai bine să ai rate anuale de creştere mai modeste, dar caresă fie sustenabile", a spus el.

Ambasadorul Greciei în România mai susţine că nu poate spunedespre România că este o ţară a tuturor posi­bilităţilor, fiind depărere că ar fi exagerat, însă poate afirma că este ţara unorposibilităţi bune pentru investi­to­rii greci. Poukamissas explicăcă acest lucru se datorează di­mensiunilor pieţei, re­sur­selornaturale, oamenilor disci­plina­ţi şi existenţei unei culturi acoope­rării cu străinii.

Cu toate acestea, ambasadorul Gre­ciei a precizat că unul dintrepunctele slabe ale României este lipsa infrastructurii detransport.

"România şi-a crescut exporturile, a redus importurile,industria evo­lu­ea­ză bine, agricultura are un poten­ţial imens.Văd doar trenduri pozitive în ceea ce priveşte economiaromâneas­că." El a mai precizat că este optimist în ceea cepriveşte evoluţia investiţiilor elene pe piaţa românească. "Cred căse vor mai aventura şi alte companii elene în Ro­mâ­nia." Întrebatde ZF ce anume ar trebui să împrumute România din modelul debu­siness grecesc din turism, Poukamissas a declarat că româniidoar ar trebui să se inspire din modelul de business din turism, şiîn niciun caz să îl împrumute. "Ro­mânia ar putea dezvoltaagro­tu­rism sau ecoturism, dar şi turism religios, da­torităresurselor pe care le are. Localizarea geografică, tradiţia şiconfigurarea Greciei sunt diferite de cele ale României, de aceeaar fi o greşeală ca România să copieze mecanic modelul dinturism."

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO