Media & Advertising

O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Munţii Bucegi de o cercetătoare de la Universitatea de Ştiinţe Agronomice Bucureşti

sursa:Nora Anghelescu

sursa:Nora Anghelescu

Autor: Roxana Rosu

01.08.2023, 10:10 131

O nouă specie de orhidee a fost descoperită în Parcul Natural Bucegi şi a primit numele de Epipactis bucegensis, planta dovedind că poate forma populaţii stabile, numeroase, sănătoase în partea de sud-est a parcului.

Orhideea a fost descoperită de Nora Anghelescu, doctorand al Universităţii de Ştiinţe Agronomice şi Medicină Veterinară din Bucureşti şi a fost deja prezentată lumii ştiinţifice mondiale, cercetătorii români publicând articole în mai multe reviste internaţionale de specialitate.

Planta a fost observată prima data în iulie 2009 în cadrul unor studii în teren, dar a trecut în ultimii 14 ani printr-o perioadă marcată de distrugeri şi incertitudini, până când a primit un nume şi a dovedit că are şanse de a supravieţui în zonă.

”Din păcate, monitorizarea ulterioară, după 2009, nu a fost posibilă, deoarece în vara anului 2012 zona a fost complet distrusă şi cea mai mare parte a florei a fost pierdută din cauza unei dezvoltări imobiliare masive. Cu toate acestea, în 2022, în cadrul unui studiu de teren botanic, au fost redescoperite două noi populaţii în partea de sud-est a parcului natural, la o altitudine de aproximativ 820-980 m.  Împreună, cele două populaţii conţineau aproximativ 60-75 de exemplare”, potrivit Societăţii Ornitologice Române.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO