Opinii

Ofensiva pentru reforma

08.08.2005, 19:05 11

Am ales sa fac reforma si nu mai este loc de intoarcere. Asa cum nu mai este loc pentru ineficienta. Nu mai este nici timp de pierdut, de stat in expectativa.

Iar solutia a venit de la sine - cei ineficienti, care incuie dosarul in dulap si uita - intentionat sau nu - de el, trebuie sa plece. Si am ales sa fac schimbari. Am inceput cu sefii care au avut ca principala sarcina lupta cu marea coruptie. Ioan Amarie, Gheorghe Suhan, Adrian Miclescu si toti cei pe care i-au coordonat direct, si ei cu functii de raspundere, au picat - in timp - examenul la materia anticoruptie. Le-au atras atentia chiar oficialii europeni, care in rapoartele de tara scriau invariabil ca PNA nu are rezultate in lupta impotriva marii coruptii. Comisarii europeni au spus direct, fara menajamente, ca in Romania coruptia continua sa fie "un fenomen grav si larg raspandit" si ca PNA ar trebui sa-si "concentreze eforturile pe investigarea coruptiei la nivel inalt". Cuvintele stau scrise negru pe alb in Raportul de Tara din 6 octombrie 2004 si, din pacate, nu i-au trezit pe sefii PNA din amorteala. Nici indemnul meu repetat ca sunt liberi sa investigheze orice dosar de mare coruptie, ca trebuie sa-si ia independenta in serios si ca responsabilitatea si eficienta sunt singurele valori de care trebuie sa tina seama nu a avut efect. Bilantul PNA, cu scor bun la adunare, e plin in realitate de cazuri de coruptie mica. Iar in tot acest timp, e de ajuns sa deschizi un ziar, la intamplare, si sa citesti ca X politician, ministru sau prefect ar fi incalcat legea. PNA si-a facut o regula din a refuza sa se autosesizeze. Si-a facut o regula din a sta si a astepta sa i se dea teme, sa fie tras de maneca. Este o situatie intolerabila, care a ajuns, sper eu, la final.

La PNA, ca si la celelalte institutii care sunt responsabile de starpirea marii coruptii, e nevoie de oameni puternici si curajosi. Trebuie sa vina oameni care sa observe, sa se sesizeze atunci cand li se pare ca o persoana publica s-a imbogatit peste noapte. Oameni integri, care sa nu raspunda la comenzi, indiferent de unde ar veni acestea. Oameni care sa aiba o singura grija - ca legea sa fie respectata. Cred ca nu a surprins pe nimeni modalitatea gasita de doi dintre sefii PNA de a se retrage din fata raspunderii. Amarie si Suhan au facut cereri de pensionare. Au avut ei initiativa de data aceasta, lucru care nu se poate spune atunci cand era vorba sa aiba initiativa in lupta cu marea coruptie. Gestul lor a fost insa inteles corect de presa, care, ca intotdeauna, nu s-a lasat pacalita. Aceeasi presa care a asteptat zadarnic ca anchetele ei serioase sa fie luate in seama de domnii Amarie si Suhan, cat timp au condus PNA.

Insa nu numai PNA trebuie responsabilizat. Probleme sunt si la Parchetul General, aflat la un pas de reorganizare. Am propus schimbari si aici, incepand, cum era firesc, cu directia care trebuia sa lupte cu criminalitatea: DIICOT. Dl. Muscalu este o vedeta, a tinut pagina intai a ziarelor luni de zile, dar nu primind laude, ci criticat fiind pentru initiative contestabile. A tinut pe loc o Directie intreaga si a aruncat-o in derizoriu. Am evaluat activitatea fiecarui sef in parte si am propus CSM si presedintelui tarii schimbarea lor din functie. Am scris pagini intregi de argumente pentru inlocuirea lor, asa cum prevede legea. Consiliul Superior al Magistraturii a tinut cont de acestea si si-a dat avizul. Le-a aprobat insa celor doi sefi ai PNA si cererile de retragere din activitate, dandu-le poate sentimentul ca au iesit invingatori din aceasta batalie. In urma lor raman insa criticile si rezultatele slabe. Si o stare de spirit care trebuie invinsa.

Am ales sa fac reforma si voi continua pe acest drum. Si sper sa mi se alature cat mai multi procurori si judecatori, sefi sau fara functii de conducere. Nu voi obosi niciodata sa le spun tuturor ca independenta lor este reala. Trebuie doar sa o foloseasca, atat in relatiile cu oamenii politici sau din diferite grupuri de interese, cat si in relatiile directe cu sefii lor. Procurorii si judecatorii sunt independenti din prima zi in care au intrat in sistem. Ar trebui sa fie prima lectie pe care sa o invete la scoala. Sa nu se teama, sa tina cont doar de dovezile pe care le au la dosar si sa dea solutii corecte, indepedente de orice influente. Pe toti cei care isi iau independenta in serios ii voi sustine. Suntem in plina ofensiva pentru reforma.



* Monica Macovei este ministrul justitiei

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO