Politică

Ce declaraţii a făcut premierul Ponta la începutul şedinţei de guvern din această săptămână, de miercuri 15 mai

Ce declaraţii a făcut premierul Ponta la începutul...
17.05.2013, 11:25 311
 

Victor Ponta: Bună ziua, stimaţi colegi. Bine aţi venit la şedinţa săptămânală. Avem foarte multe lucruri importante, astăzi. Aş vrea însă, atât cât este prezentă şi presa, în prezenţa dvs., să reliefez câteva dintre cele mai importante subiecte aflate pe agenda din aceste zile, nu doar pe agenda de lucru a şedinţei de guvern. În primul rând, vreau să mă refer la câteva dintre situaţiile dificile. Poate că ar trebui să încep cu veştile bune, dar vreau totuşi să încep cu veştile proaste.

 


Am văzut ieri şi, sigur am fost informat tot timpul de către ministrul Nica despre situaţia de la Poşta Română; sunt solidar, îi înţeleg pe oameni, nu înţeleg şi nu cred că e corect să se blocheze pensiile, pentru că pensionarii n-au absolut nicio vină. Vreau să mulţumesc şi reprezentanţilor sindicatelor cât şi celor ai guvernului, care au reuşit rezolve această problemă. Mai departe, domnul ministru Nica şi toţi reprezentanţii noştri, trebuie să vedem care e soluţia realistă. Nu vreau să îi păcălim pe oameni, vreau să le spunem foarte clar că, din 2009 încoace, când compania a trecut pe pierdere, sub conducerea PDL-ului s-au angajat 6.000 de persoane, în condiţiile în care activitatea Poştei, ca de altfel în toată lumea şi toată Europa, se reduce prin mijloacele moderne de comunicare şi probabil va trebui - nu probabil, sigur va trebui făcută o restructurare. Vor fi oameni care nu mai au cum să rămână acolo, pentru că nu e nevoie şi este cel mai important - dle ministru, vă rog - să discutaţi criteriile pe care se fac disponibilizările. Cei care au venit pe criterii politice cred că trebuie să plece. Trebuie să gândiţi acele criterii. Oricum nu vor fi acceptate de toată lumea, dar trebuie să fie cât mai transparente şi cât mai clare. Şi, odată cu tot efortul pe care îl facem, cu sprijinul de la Ministerul de Finanţe, sper ori să găsim acel investitor privat de care avem nevoie, ori, oricum să facem o restructurare care să permită ca Poşta Română nu doar să continue să funcţioneze, dar şi să aibă totuşi o activitate care să nu mai producă pierderi. La fel, avem situaţia veche, ştiută, e din… de când e, domnule ministru Vosganian, situaţia cu Arpechimul?

 


Varujan Vosganian: Arpechim, practic, nu a mai funcţionat din 2008, deşi Platforma Oltchim a investit 106 milioane de euro şi personalul a îndeplinit activităţi doar de mentenanţă, de menţinere în stare de conservare a instalaţiilor. În programul de disponibilizare, pe care noi l-am autorizat şi pentru care am oferit şi resursele financiare bugetare, în care fiecare salariat disponibilizat va primi, în funcţie de vechime, salariul mediu net pe economie pe perioade cuprinse între zece luni şi 24 de luni - fireşte dacă în această perioadă nu găseşte un alt loc de muncă. Aşadar, în acest context, s-a procedat şi la o restructurare la Arpechim, în speranţa că, dacă programul de viabilizare pe care eu o să vi-l prezint săptămâna viitoare, până la privatizare, şi privatizarea merg aşa cum sperăm, Arpechim să reînceapă să funcţioneze, să se integreze într-o formulă de privatizare, care să îl utilizeze cu întreaga capacitate. Aşadar, drepturile salariale au fost plătite integral până la zi, în ciuda faptului că Platforma Oltchim, în integralitatea sa, de la 1 ianuarie 2012, nu a funcţionat decât într-un procent de 33%; noi am asigurat plata salariilor integrală. De aici înainte, dat fiind că e vorba de o pregătire pentru privatizare şi pentru faptul că vom creşte capacitatea de producţie la circa 50-60%, am procedat la această disponibilizare, pe care am convenit-o şi cu conducerea combinatului, şi în care s-a inclus şi Arpechimul. Am înţeles că deja acolo personalul a înţeles că e nevoie de acest pas pentru viabilizarea combinatului. Se asigură numărul de personal care să permită conservarea şi relansarea, în momentul în care finanţarea va fi asigurată într-o proporţie mai mare.

 


Victor Ponta: ...Vreau să vă rog direct, ca şi până acum, să aveţi o comunicare cu reprezentanţii angajaţilor, cu mass-media. Am spus tot timpul, şi cred că toată lumea ştie că, din cei 3.000, cu totul, de angajaţi, probabil că... numărul acela de o mie care trebuie să fie disponibilizaţi e o realitate pe care o ştiam cu toţii şi pe care am şi spus-o, atunci când am zis că nu toate cele 3.000 de locuri de muncă pot fi salvate. Important e să fie salvat Oltchimul şi Arpechimul şi eforturile pe care le facem, inclusiv bugetare, vreau să la transmitem în fiecare zi. E o situaţie dificilă pentru acei oameni. Eu vorbesc de ei, nu vorbesc de cei care acum le plâng pe umeri cu lacrimi de crocodil. Eu vorbesc de oameni şi acolo trebuie să aveţi grijă.
Varujan Vosganian: După ce vă voi face această informare, o să vă rog să-mi permiteţi să fac o întâlnire chiar la Platforma Oltchim, împreună şi cu administraţia locală şi cu sindicatele...

 


Victor Ponta: Chiar vă rog, şi să comunicaţi presei, ca să ştie exact tot timpul ce eforturi facem. Mai e un lucru, tot în această zonă a problemelor dificile pe care le avem şi în care abordarea trebuie să fie de o altă natură. Vreau eu, în numele guvernului, să-mi cer scuze şi să-mi exprim regretul - am văzut situaţia de la Prahova; sper să fie singulară, dar probabil că nu este singulară, modul în care persoanele cu dizabilităţi sunt prinse încă în ghemul de birocraţie şi de lipsă de interes. Sigur că, aflăm de aceste lucruri - şi ar trebui să le aflăm de la structurile noastre administrative, nu de la presă -, le aflăm de la presă şi e bine. Înţeleg că şi la Prahova s-au început controalele. O să rog cele două ministere, Ministerul Muncii şi Ministerul Sănătăţii, împreună cu Corpul meu de Control să mă informeze - dacă este o problemă de persoane, trebuie date afară acele persoane; dacă e o problemă de sistem, trebuie să îmbunătăţim sistemul, inclusiv printr-o coordonare la nivelul guvernului, dacă la Ministerul Muncii sunt prea multe lucruri de făcut - ştiu că Autoritatea Naţională la un moment dat a fost la nivelul guvernului, dacă nu mă înşel, nu?După aceea a trecut la minister…

 


Secretar de stat, Ministerul Muncii: Problema, domnule prim-ministru, este următoarea: că ceea ce s-a întâmplat acolo era... Direcţiile acestea de asistenţă socială nu sunt în subordinea ministerului, noi coordonăm doar metodologic. Am trimis Inspecţia Socială să verifice în ce condiţii au fost chemaţi oamenii. Din câte am înţeles, cazul prezentat la televizor venise doar să-şi depună dosar de persoană cu handicap, nu era chemată la reevaluare şi acest lucru putea fi făcut şi de fiul care o însoţea. Aceasta a refuzat să utilizeze căruţul pus la dispoziţie....

 


Victor Ponta: Doamna secretar de stat, eu nu cred că e aşa, o excepţie. Cred că se întâmplă asemenea lucruri şi aş vrea să nu pasăm responsabilitatea de la guvern la autorităţi locale şi înapoi. Aş vrea să verificaţi, să faceţi o notă de informare pentru săptămâna viitoare pentru guvern. S-o faceţi public şi, repet, dacă e vorba de persoane, sancţionăm persoane, dacă e o problemă de sistem, să-l îmbunătăţim.
Secretar de stat, Ministerul Muncii: Da, domnule prim-ministru. Oricum se află Corpul de Control al nostru acolo.

 


Victor Ponta: Bine. Voiam doar să spun că totuşi e inadmisibil în secolul XXI să avem în continuare asemenea situaţii şi vreau, totuşi, să ştiu cum facem pe viitor să le evităm. Astea au fost, să zic, ştirile mai proaste. Ştirile mai bune.


Tot la ştiri proaste, dacă vreţi, dar vreau să o lămuresc - ordonanţa de urgenţa cu disponibilizările - e vorba despre şase ani; nu, nu, că acolo a început să lămurească şi... sau au început să se lămurească şi senatorii noştri, s-a lămurit şi mass-media, că 10.000 de oameni care pleacă mâine acasă, slavă Domnului, nu este o informaţie corectă, este vorba despre o estimare pentru şase ani de acum încolo - e vorba de 2.500-1.900, într-un an. Important este că noi avem cadrul legal care există din 2006 - nu? - pentru a plăti salarii compensatorii. E o realitate că se restructurează companii şi sectoare. În acelaşi timp, însă, am fost şi ieri la Slatina şi sunt... voi merge şi vă îndemn pe toţi membrii Guvernului - să mergeţi să sprijiniţi direct, pentru că sunt lucruri bune care se întâmplă, nu doar... că am vorbit tot timpul de Daimler că era mai spectaculos. La Slatina, ieri, s-a deschis o fabrică, 500 de locuri de muncă, compania numărul unu în lume în cabluri de fibră optică, de comunicaţie şi de energie. Cifrele nu ţin neapărat de cald, însă a venit estimarea pe primul trimestru: avem o creştere de 2,1% faţă de trimestrul I, în care nu era guvernarea USL. Suntem în Uniunea Europeană pe locul 3, după Letonia şi Lituania, ca rată de creştere şi important este ca aceste cifre să se simtă şi în locurile de muncă şi în investiţii. Săptămâna viitoare, are loc, la nivelul Uniunii Europene, o discuţie extrem de importantă despre energie. Energia rămâne, în continuare, alături de agricultură, domeniu în care România poate să aibă investiţii, să aibă locuri de muncă - vorbesc de investiţiile făcute deja, de Petrom, de Exxon, de Lukoil, de celelalte companii care vin şi investesc în România, care creează locuri de muncă. Capacitatea noastră energetică trebuie să fie pusă în valoare şi de asemenea poziţia noastră pe plan european trebuie să fie mult mai puternică. Până acum, noi nu prea aveam poziţii şi nu ne întreba nimeni nimic. Ce se întâmplă, ce crede România despre noi surse de energie, despre politicile energetice. Cred că e un lucru foarte bun să fim mai implicaţi, să folosim alături de ţările din zonă potenţialul. Pentru că a venit vorba de energie, sunt şi creşteri de preţuri şi vreau să explicăm încă o dată, astăzi adoptăm ordonanţa, domnule ministru Voinea, ziceţi, vă rog, ca să fie foarte clar ce creştem şi de unde mai ales. În primul rând, din veniturile de...


Liviu Voinea: Aşa cum a fost deja prevăzut în bugetul pe 2013 aprobat, există taxe pentru companiile energetice producătoare de gaze, le taxăm venitul suplimentar obţinut în urma liberalizării preţului la gaz. Da? Din aceşti bani o parte îi dăm către familiile care au nevoie de ajutor, către consumatorii vulnerabili şi, în urma analizelor făcute cu experţii Băncii Mondiale, am considerat că cel mai eficient mijloc este acela de a creşte venitul minim garantat, respectiv alocaţia de sprijin familial începând cu 1 iulie; de asemenea, începând cu 1 ianuarie, vom creşte şi alocaţia pentru întreţinere.


Victor Ponta: Bine, eu vroiam doar să explic următorul lucru – că iarăşi intraseră criticii de serviciu, că dăm pomană electorală - nu avem nicio campanie electorală anul acesta. Nu e vorba de nicio pomană electorală, era prevăzută în buget, nu? Era prevăzută în buget, a fost acceptată de marile companii - o taxă privind veniturile suplimentare pentru creşterea preţului la gaze, în aşa fel încât, pentru acele categorii de persoane, la venitul minim garantat 279.000 de persoane, iar la ajutorul pentru familii – 444.000 de familii - să putem dăm acel ajutor care să compenseze creşterea preţului la energie. Deci nici nu sunt pomeni electorale, nici nu sunt invenţii actuale, le avem trecute în buget. Cred că surpriza e că ne ţinem de cuvânt. Cei care ne critică erau obişnuiţi cu guvernele care tăiau – noi adăugăm ceea ce putem să adăugam şi ceea ce era de altfel prevăzut. Trei lucruri foarte rapid, am vorbit de energie; la agricultură – domnul ministru, iar ne mai ia nişte bani. Unde mai daţi, domnule ministru, bani la agricultură?


Daniel Constantin: Îi avem în buget, domnule prim-ministru. În primul rând vă mulţumesc că sunteţi de acord cu /…/


Victor Ponta: Înseamnă că aveţi prea mulţi bani.

 


Daniel Constantin: Important e cum îi direcţionăm.


Victor Ponta: Vă rog - Ordonanţa de urgenţă privind măsuri pentru dezvoltarea fermelor de familie.


Daniel Constantin: Da, e vorba de înfiinţarea unui fond pentru creditarea fermelor de familie. Suma care va fi disponibilă va fi stabilită prin ordin comun al Ministerului Agriculturii şi Ministerului de Finanţe, dar se pare că va porni de la 300 milioane de lei. Cel mai important este că prin acest act normativ stabilim mecanismul financiar prin care se transmit aceste micro - credite către beneficiari. Beneficiarii sunt cei definiţi, conform actului normativ, ca ferme de familie şi care vor avea trei tipuri de investiţii, trei tipuri de credite la dispoziţie: odată 75. 000 de euro /…/


Victor Ponta: Staţi, pentru că vreau să vă rog să mergeţi la conferinţa de presă să explicaţi. Două subiecte: unul bun şi unul rău. Curtea Constituţională a decis că este constituţională legea asupra căreia ne-am angajat răspunderea, cu proprietăţile - şi acesta este un lucru bun pentru că putem să transmitem la Strasbourg, imediat după ce preşedintele va promulga legea. Există, şi am discutat din nou cu preşedintele Autorităţii Naţionale - evident, că sunt lucruri de clarificat, de spus foarte bine la momentul la care adoptăm normele de aplicare şi o să rog Ministerul Justiţiei împreună cu Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor să se uite foarte atent pe observaţiile pe care le-am primit după adoptarea legii, nu sunt observaţii de legislaţie, dar sunt observaţii care ne arată că o lege bună poate fi bine pusă în aplicare sau poate fi prost pusă în aplicare, în funcţie de actele normative subsecvente vorbesc de norme de aplicare, de hotărâri de Guvern - şi vreau să fim, să nu ne culcăm pe o ureche după adoptarea legii – aplicarea va fi mai dificilă decât adoptarea legii şi Diavolul se va ascunde în detaliile de la aplicare, dacă nu suntem atenţi. Cred că este un lucru extrem de important pe care l-am făcut, însă, implementarea va fi cel puţin la fel de importantă. Şi ultimul lucru - am spus, ăsta este lucrul bun -, un lucru rău - domnul ministru Pricopie am văzut că, nu ştiu dacă întâmplare sau nu, iarăşi avem cazuri de violenţă în şcoli. Vreau, împreună cu ministrul de Interne, să vă uitaţi foarte atenţi să vedeţi ce se întâmplă - poate fi vorba, sigur, de accidente - dar vreau să… nu s-a mai întâmplat lucruri rele în ultimul timp şi nu-a mai preocupat la fel de mult. Ori, este un fenomen care nu cred că se stinge vreodată, vreau să îl analizaţi împreună cu ministrul de Interne şi, dacă este nevoie din nou de măsuri cât mai dure în acest sens, vă rog să veniţi şi să le luăm, mai ales că trebuie să începeţi pregătirea pentru Bac, nu? Şi nu vreau să se acopere probleme de violenţă în şcoli cu problema Bac-ului; în continuare din punctul meu de vedere, ca părinte, în primul rând, cred că violenţa în şcoli este cea mai mare problemă. Vreau să ştim, când ne trimitem copii, că nu îi omoară nimeni, nu ni-i bate nimeni; sigur, după aceea să şi înveţe. Dar primul lucru pe care vrem să-l ştim e că se întorc sănătoşi acasă şi vreau să vedeţi împreună, domnule ministru.


Radu Stroe: Domnule prim-ministru, vă informez şi pe colegii noştri, deja s-a trecut de trei zile la elaborarea unui plan practic, punctual cu echipe mixte, jandarmerie şi poliţie. Vom intra cu al treilea element în această structură, poliţia locală, pentru că primăriile au în subordinea şcoli, au poliţie locală, prin urmare va trebui să realizăm, în sfârşit, această mixtură care să ne asigure nouă nu numai supravegherea dimineaţa, la prânz şi seara cu o oră, o oră şi jumătate înainte de intrarea copiilor în şcoli, dar şi pe durata zilei la o manieră care să atragă atenţia celor care au gânduri rele. Sigur, în cazul în speţă este un eveniment care se întâmplă, ele se vor mai întâmpla, deoarece apar absolut - uneori chiar în interiorul şcolii poliţia şi jandarmeria nu intră în interiorul şcolii, alteori pe stradă şi acolo va trebui să facem de aşa manieră să ne aflăm la momentul oportun sau în orice caz să fie luate măsurile de îndată cum s-a şi întâmplat în cazul în speţă.


Victor Ponta: Ştiu că este un fenomen, dar nu aş vrea să ajungem ca în America, să ne trezim că sunt omorâţi copiii în şcoli, vreau să facem tot ce putem să prevenim, să sancţionăm foarte dur. Cred că este absolut necesar şi asta este o strategie care nu se termină, nu are un punct în timp în care ne declarăm mulţumiţi. De fiecare dată trebuie să fim pregătiţi să acţionăm.


Radu Stroe: Eu l-am înştiinţat pe domnul ministru al Educaţiei, am vorbit la telefon, suntem pregătiţi la un moment dat să facem cap – coadă pe cele câteva mii de puncte care vor trebui avute în vedere zi, de dimineaţa până seara şi chiar pe parcursul nopţii, la supravegherea şcolilor, grădiniţelor şi a celorlalte institute în care sunt elevi şi, chiar şi studenţi, bineînţeles.


Victor Ponta: Mulţumesc celor de la presă, la final o să anunţăm deciziile adoptate.
 

Emitent: Guvernul Romaniei – Biroul de presa

Data: 15.05.2013

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO