Politică

Ion Iliescu face cartile pentru legile electorale si calendarul alegerilor

11.11.2003, 00:00 17



Presedintele Ion Iliescu a avut aseara o noua runda de consultari cu PSD privind legile electorale si calendarul alegerilor - a treia pe aceasta tema de la inceputul anului - precum si despre organizarea Forumului national pentru accelerarea integrarii in Uniunea Europeana, cunoscut drept Forumul de la Snagov, pe 28 noiembrie. Seful statului va avea discutii similare si cu celelalte partide parlamentare, la capatul carora se vor stabili punctele cheie de modificare a legilor electorale si calendarul alegerilor. Totodata este de asteptat ca Iliescu sa faca pace intre putere si opozitie dupa ce reactiile virulente pe marginea raportului de tara au dus la relatii aparent ireconciliabile intre PSD si partidele de opozitie.



Spre deosebire de intalnirile precedente dintre partidul de guvernamant si presedintele Ion Iliescu, PSD a pastrat misterul asupra mandatului cu care se va prezenta la Cotroceni. "Nimeni nu-si pune toate cartile pe masa: asii, popii si pe urma sa vina cu doiarii si treiarii. Cand te duci la consultari nu spui si cu ce mergi", a spus Dan Matei Agathon, secretarul general al PSD, inaintea intalnirii cu seful statului. Liderii partidului de guvernamant s-au reunit ieri in sedinta Delegatiei Permanente. Desi oficial liderii partidului de guvernamant au spus ca nu s-a discutat concret despre modificarile electorale pe care le va sustine la Cotroceni delegatia PSD si daca va opta pentru alegeri decalate sau simultane, surse din partid sustin contrariul. Potrivit acestora, partidul de guvernamant a analizat si ieri avantajele si dezavantajele decalarii celor doua scrutine electorale, dupa ce in ultimele luni a avut loc o ampla dezbatere pe aceasta tema. In acest moment, PSD este pe punctul de a renunta la ideea decalarii alegerilor parlamentare de prezidentiale, au aratat sursele citate, argumentul forte fiind acela ca si seful statului este de aceeasi parere.



Purtatorul de cuvant al PSD Bogdan Niculescu-Duvaz a spus ieri ca PSD este "la dispozitia presedintelui", deci nu are o pozitie rigida iar cele doua variante sunt alegeri simultane sau decalate.



Prin pozitia exprimata ieri PSD pare sa renunte la ideea lansata in primavara - organizarea separata a alegerilor parlamentare in luna octombrie 2004 si a prezidentialelor in martie 2005 - varianta respinsa la vremea respectiva de seful statului. De altfel, in iunie, presedintele a avut consultari cu toate fortele politice, insa la finalul discutiilor calendarul alegerilor a ramas incert: PSD dorea alegeri decalate, opozitia si presedintele, alegeri simultane.



Nici in privinta punctelor in care ar trebui modificate legile electorale PSD a evitat sa spuna cu ce mandat merge la Cotroceni. La precedenta consultare, din iunie, PSD a sustinut introducerea votului uninominal la Senat, reducerea numarului de parlamentari cu pana la 20% si introducerea sistemului H'don't la Camera Deputatilor. Opozitia s-a aratat reticenta fata de aceste propuneri ale PSD. Acum, dupa ce reforma politica s-a discutat timp de mai multe luni, atat public cat si la nivelul partidelor politice, este de asteptat ca cel care va transa discutia sa fie Ion Iliescu.



In functie de schimbarile importante pe care le vor aduce legile electorale, partidele politice isi vor stabili stategiile electorale pentru alegerile de anul viitor.



PSD isi creioneaza deja strategia pentru alegeri, luand in calcul si alte modalitati de castigare a increderii populare decat atacul furibund la adresa opozitiei. La nici o luna de la precedentul Consiliu National (convocat joi), partidul de guvernamant va organiza in decembrie, inaintea vacantei parlamentare, o alta reuniune de acest fel pentru a adopta strategia si oferta pentru alegerile locale, programul economic si social pentru anul viitor. In probleme de campanie electorala, social-democratii vor avea de invatat de la laburistii britanici. Membri ai PSD vor participa, alaturi de laburistii lui Tony Blair la pregatirea campaniei Partidului Laburist pentru alegerile din Parlamentul European. PSD nu se grabeste insa sa-si lanseze candidatii. Lansarea candidatului pentru Primaria Capitalei este amanata de cateva luni si nici nu este de asteptat sa fie facut public in perioada urmatoare. "Alianta PNL-PD nu l-a lansat. Nu vad de ce noi ne-am grabi", a spus ieri Dan Matei Agathon. El a adaugat ca toti candidatii pentru locale vor fi desemnati doar dupa ce un sondaj de opinie va face dovada popularitatii lor. In ceea ce priveste candidatul la presedintie, potrivit secretarului general, PSD il va lansa in cadul unui Congres, care va fi convocat anul viitor. mirela.luca@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO