Politică

Premierul il critica pe presedinte pentru sustinerea lui Blaga la Bucuresti

Premierul il critica pe presedinte pentru sustinerea lui Blaga la Bucuresti

Calin Popescu-Tariceanu, presedintele PNL

14.05.2008, 18:17 14

Duminica, presedintele Traian Basescu se declarase de partea candidatului PD-L Vasile Blaga pentru candidatura acestuia la Primaria Generala. Constitutia nu-i permite sefului statului astfel de gesturi.
PSD si PNL au pus declaratiile lui Traian Basescu pe seama presupuselor slabiciuni ale candidatului PD-L care ar avea nevoie de sprijinul presedintelui in aceasta campanie.
Tariceanu, care luni seara a participat la lansarea candidatului propriului partid, Ludovic Orban, pe care l-a recomandat bucurestenilor drept cel mai potrivit om pentru a conduce Capitala, a comentat declaratiile lui Traian Basescu in urmatorii termeni: "La Bucuresti, cel putin, un lucru este evident: candidatul Blaga nu are forta necesara, nu are mesajul care sa atraga voturile, iar presedintele, intr-un gest as spune la limita, disperat, iese din neutralitatea care ar trebui sa caracterizeze aceasta pozitie, facand campanie pe fata. Restul e simplu".
Presedintele Basescu declarase, duminica, la iesirea de la un restaurant unde s-a intalnit cu liderii
PD-L ca se afla "in spatele" lui Vasile Blaga si ca intotdeauna a fost in aceasta postura, avand incredere in acesta si dorindu-si ca democrat-liberalul sa fie ales primar. Traian Basescu a mai afirmat ca a discutat despre "blaturile" in campania electorala, apreciind ca "cel mai odios blat" este cel facut de liderii PSD Mircea Geoana si Ion Iliescu.
Intrebat daca a discutat cu cei trei si despre blaturile in campanie, presedintele Traian Basescu a raspuns afirmativ, apreciind ca "cel mai odios blat de campanie este cel prin care Ion Iliescu si-a impins propriul candidat, Mircea Geoana si-a impins si el propriul candidat, alaturi de Vanghelie".
Ieri, presedintele a revenit cu explicatii la criticile PNL, dar si ale celor venite din partea PSD. Seful statului a declarat ca "minciuna este un mod de a face politica in Romania" si ca el va fi in campanie electorala abia in decembrie 2009, astfel ca acum poate sa apara la televizor.
"Vi s-a parut ca vreau sa fiu candidat la Targu-Jiu sau altundeva? Minciuna e minciuna, e un mod de-a face politica in Romania. Campania mea este in decembrie 2009", a mai spus presedintele Basescu, raspunzand intrebarilor jurnalistilor cu privire la acuzatiile ce i-au fost aduse de implicare in campania electorala pentru alegerile locale.
Nu doar liberalii au apreciat ca pozitia pro-Blaga a presedintelui ar fi in neconcordanta cu spiritul legilor. Asociatia Pro Democratia i-a cerut luni sefului statului sa se tina departe de alegerile locale. PSD, prin vocea presedintelui Mircea Geoana, s-a rezumat la un comentariu de conjunctura (presedintelui ii este frica de faptul ca PD-L va pierde alegerile). Un comentariu violent a venit din partea presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, si el acuzat la vremea in care era sef al statului de implicare partizana in campaniile electorale. Iliescu a declarat ca Traian Basescu este factorul perturbator al vietii politice, intervenind cu brutalitate in campania electorala si a apreciat ca afirmatiile sefului statului despre un "blat" din partea social-democratilor reprezinta "o prostie".
Potrivit lui Iliescu, aprecierile lui Basescu la adresa candidatului PD-L la Primaria Capitalei, Vasile Blaga, si la adresa PSD constituie o incalcare a obligatiilor constitutionale de a se pozitiona ca factor de echilibru. Trebuie amintit ca Iliescu s-a afisat de nemumarate ori cu candidatii PSD in vremea in care era presedinte si de fiecare data el a respins acuzatiile opozitiei de atunci privind un eventual partizanat politic.
UDMR, formatiune teoretic aflata departe de pasiunile cu care se desfasoara campania de la Bucuresti, a sustinut, prin vocea vicepresedintelui ei Laszlo Borbely, ca presedintele nu ar trebui sa se implice, in mod direct, in campania electorala, asa cum a procedat intalnindu-se cu Vasile Blaga, Adriean Videanu si Liviu Negoita.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO