Prima pagina

Costul asigurarii bondurilor emise de Romania s-a triplat in ultimele sase luni

12.03.2008, 12:06 19

Costul asigurarii pentru riscul de nerambursare a obligatiunilor emise de statul roman s-a triplat in ultimele sase luni, pe fondul deteriorarii datelor macroeconomice, arata Wall Street Journal.

In aceeasi perioada costul asigurarii emise de Letonia si Bulgaria s-a dublat.

In ceea ce priveste obligatiunile ungare, de la inceputul anului pana acum, costul asigurarii contra riscului de nerambursare aferente unei datorii de 10 milioane de dolari, a crescut la 168.000 dolari, fata de 56.000 dolari, mai arata acesta.

Aceste cresteri indica faptul ca investitorii cred ca datoria este mult mai riscanta in aceste tari, chiar daca costul asigurarilor nu a atins niveluri care sa indice iminenta unui default (intrarea in incapacitate de plata).

Cea mai mare parte a analistilor sustin ca nu este cazul inca sa fie comparata actuala evolutie a tarilor din Est, care au deficite mari de cont curent si bugetare, cu ceea ce s-a intamplat in tarile din Asia de Sud-Est in 1997.

Totusi, intrarea in Uniunea Europeana ofera protectie participantilor de pe pietele financiare din aceste tari, acestia considerand ca aceste tari vor adopta intr-un final si moneda europeana, care ofera o mai mare siguranta decat monedele nationale.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO