Prima pagina

Summit intre UE si fosta Iugoslavie

31.05.2000, 00:00 17



Presedintele francez Jacques Chirac a propus ieri organizarea unui summit intre Uniunea Europeana si statele democrate din fosta Iugoslavie, reamintind Belgradului ca s-ar putea alatura acestui club daca ar respecta dorinta poporului, informeaza Reuters. Scopul acestui summit este "de a sprijini recentele progrese din Croatia, de a saluta eforturile facute de Macedonia, de a semnala progresul facut de Bosnia, de a incuraja aceste tari sa mearga mai departe si de a reaminti Iugoslaviei ca usa ii va fi deschisa de indata ce se va alatura acestei miscari", a declarat presedintele francez. "Ar trebui sa avem o strategie mai decisiva pentru Balcani. Ar trebui sa le spunem acestor tari mai clar ce asteptam de la ele si ce suntem noi pregatiti sa facem pentru a le ajuta", a spus Chirac.

Intr-un discurs privind politica externa a Frantei tinut in fata unor experti militari si parlamentari din Uniunea Europei Occidentale, Chirac a cerut tarilor membre UE sa continue politica de aparare comuna si sa ia in considerare alcatuirea unei noi forte de reactie rapida pentru sudul Europei. Presedintele Frantei a criticat SUA pentru planurile sale privind realizarea unui sistem national de aparare antiracheta, spunand ca acest lucru va duce la o noua cursa a inarmarii si va submina securitatea Europei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO