Profesii

BMR: Un consultant roman plaseaza de trei ori mai multi candidati decat un britanic

BMR: Un consultant roman plaseaza de trei ori mai multi candidati decat un britanic
21.07.2008, 14:15 50

Acest lucru se intampla insa in contextul in care salariile angajatilor britanici sunt mult mai mari decat cele ale romanilor, spune Charlie Crocker (foto), CEO al Barnett McCall Recruitment (BMR), companie de recrutare si consultanta in domeniul resurselor umane. De exemplu, salariul anual net al unui angajat din Marea Britanie de pe o pozitie de middle-senior management poate ajunge la 120.000 de lire sterline (150.000 de euro), adica 12.500 de euro pe luna.
In Romania, salariile pe pozitii de middle-senior management variaza intre 2.000 si 6.000 de euro, adica cel putin de doua ori mai mici decat in Marea Britanie.
In consecinta, un consultant roman, desi plaseaza mai multi candidati, castiga mai putin decat un britanic, dat fiind ca veniturile in consultanta au o puternica parte variabila, care reprezinta un procent din salariul anual al candidatului plasat.
Crocker a venit in Romania la inceputul anilor '90, pentru ca in 1999 sa puna bazele companiei de recrutare BMR, cu o cifra de afaceri de 3 milioane de euro si un profit operational de circa 200.000 de euro in 2007. Cum se vede piata locala a fortei de munca prin ochii unui britanic?
"Cred ca piata romaneasca de forta de munca este condusa mai degraba de candidati, decat de angajatori. Spun acest lucru pentru ca asteptarile angajatilor, din punct de vedere salarial, sunt foarte mari, iar angajatorii nu gasesc persoanele de care au nevoie", apreciaza Crocker.
Ca o consecinta a acestui lucru, companiile angajatoare au inceput sa se orienteze spre aducerea de expati pentru pozitiile de middle si senior management. "Pe middle si senior management, aproximativ 5-10% dintre angajatii din companii sunt expati, lucru total diferit fata de cum se intampla acum 4-5 ani, cand majoritatea expatilor ocupau pozitii de top management. Spre deosebire de anii trecuti, tot mai multi romani au ajuns sa ocupe postul de CEO in companii multinationale", afirma Crocker.
Reprezentantul BMR este de parere ca angajatorii romani prefera sa aduca expati pentru acoperirea pozitiilor de middle si senior management pentru ca salariile romanilor sunt comparabile sau chiar mai mari decat ale strainilor, dar si pentru ca nu exista destul personal calificat pentru anumite pozitii.
"Chiar daca salariile expatilor vest-europeni sunt comparabile cu ale romanilor, strainii au avantajul experientei superioare de leadership si management, datorita maturitatii pe care a atins-o piata fortei de munca din Occident", spune Crocker.
Pe fondul infuziei de expati din Romania si al deficitului de personal calificat pentru pozitii manageriale, tot mai multe agentii de recrutare, printre care si BMR, au inceput sa caute forta de munca in exteriorul Romaniei.
Compania de recrutare lucreaza atat pe baza de success fee, adica incaseaza bani de la client doar atunci cand persoana propusa se angajeaza efectiv, cat si cu plata in avans.
"Doar 15% dintre veniturile noastre se datoreaza recrutarii pe baza de success fee pentru ca este destul de riscant sa lucrezi astfel pentru ca nu ai exclusivitate, chiar daca in urma unui astfel de proces obtinem 25% din salariul anual net al candidatului pe care il plasam", afirma Crocker.
Mai mult decat atat, britanicul considera ca succesul unei companii se recrutare se vede nu in cifra de afaceri, ci in castigurile pe care le obtine, mai exact in profit.

BMR deschide inca trei birouri in acest an
Pentru a face fata competitiei de pe piata locala de recrutare si pentru a atinge o cifra de afaceri de 3 milioane de euro pe 2008, corelata unui profit operational de 600.000 - 700.000 de euro, BMR vrea sa deschida pana la sfarsitul anului inca trei birouri nationale. Noile locatii vor fi amplasate in Targu-Mures, Brasov si Bacau si se vor adauga locatiilor existente din Bucuresti, Cluj, Timisoara si Oradea.
"Traversam o perioada caracterizata de schimbari importante. Am ales aceste orase fie din cauza ca nu suntem prezenti acolo, fie pentru ca portofoliul de clienti ne-a determniat sa luam aceasta decizie", mentioneaza Crocker.
Schimbarile prin care trece BMR sunt evidentiate de nisarea activitatilor de recrutare pe patru divizii: Operations - recruteaza personal in logistica si productie, Advisors - recrutare de personal pe banci, financiar si juridic, Tech - recrutare IT&C si ePaoPoint - proiecte de externalizare si administrare de personal.
Pana la sfarsitul anului, diviziile Tech si Advisors vor fi impartite in doua subdivizii.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO