Profesii

Câştigul salarial mediu net a crescut în decembrie la 1.496 lei

Autor: Adrian Voicu

04.02.2011, 10:12 27

Câştigul salarial mediu nominal net a fost în luna decembrie2010 de 1.496 lei, în creştere faţă de aceeaşi lună a anuluianterior cu 19 lei, conform datelor Institutului Naţional deStatistică (INS).

Faţă de luna noiembrie avansul câştigului salarial mediu nominalnet a fost de 119 lei. Salariul mediu nominal brut a fost de 2067lei, cu 8,8% mai mare decât în luna precedentă.

Cele mai mari valori ale câştigului salarial s-au înregistrat înactivităţile de intermedieri financiare, iar cele mai mici înhoteluri şi restaurante.

Astfel, câştigul salarial mediu net a fost de 4.100 lei înactivităţile de intermedieri financiare şi de 856 lei în hotelurişi restaurante.

În sectorul bugetar s-au înregistrat creşteri ale câştiguluisalarial mediu net faţă de luna precedentă, cu excepţia activităţiide învăţământ. Cea mai mare creştere în acest sector a avut loc înadministraţia publică, unde câştigul salarial a crescut cu 14,1% caurmare a acordării, în unele instituţii publice, de premiiocazionale (inclusiv prime de vacanţă), plăţii sumelor din altefonduri (inclusiv pentru perioade anterioare). Totodată,câştigurile au crescut cu 1,6% în sănătate şi asistenţă socială caurmare a acordării de prime ocazionale, respectiv plăţiidrepturilor salariale restante cuvenite salariaţilor din uneleunităţi, precum şi plăţii sumelor din alte fonduri (inclusivtichete de masă).

În învăţământ, scăderea cu 3,2% a câştigului salarial mediu netfaţă de luna precedentă, a fost cauzată de plata cu ora a cadrelordidactice, respectiv de plata, în luna noiembrie, a sumelor dinalte fonduri ori pentru perioade anterioare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO