Proprietăţi

Bucureştiul a tras în jos piaţa locuinţelor, dar preţurile scad cu paşi mici: minus 0,5% de la începutul anului

Bucureştiul a tras în jos piaţa locuinţelor, dar preţurile scad cu paşi mici: minus 0,5% de la începutul anului

Investitorii nu mai construiesc locuinţe în Bucureşti de frica falimentului

Autor: Cristi Moga

05.03.2012, 00:08 1964

Piaţa construcţiilor de lo­cuinţe nu a arătat semne vi­zibile de revenire nici pe fi­nalul anului trecut, ultimele trei luni din 2011 consem­nând un declin al livrărilor de aproape 8%, uşor mai scăzut decât media pe tot anul.

2011 este astfel cel de-al treilea an con­secutiv de scădere a pieţei locu­inţelor, iar potrivit Indexului Imobiliar al ZF, realizat în colaborare cu firma de consultanţă Coldwell Banker, 2012 a început cu noi scăderi de preţuri la apartamentele vechi cu trei camere din Bucureşti, fapt ce va continua să ţină investitorii imobiliari în expectativă.

În timp ce piaţa construcţiilor a scăzut cu 4% pe parcursul anului trecut, numărul locuinţelor finalizate a scăzut cu 9%, cel mai pronunţat declin fiind înregistrat în regiunea Bucureşti - Ilfov, de 23%, potrivit datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Cu alte cuvinte, piaţa locuinţelor din Bucureşti a avut anul trecut un ritm de scădere de cinci ori mai mare decât întreaga piaţă a construcţiilor, estimată la circa 9,3 mi­liarde de euro în 2011.

Dacă înainte de criză era cea mai încălzită zonă, în prezent piaţa Capitalei îşi revine cel mai greu: în 2008 în regiunea Bucureşti - Ilfov au fost construite 8.326 de locuinţe, iar anul trecut numărul livrărilor a scăzut sub 5.000, consemnându-se astfel un declin de 40% faţă de maxim.

La polul opus, construcţia de locuinţe din mediul rural a scăzut anul trecut cu doar 2% faţă de 2010, iar în judeţele din vestul ţării piaţa a început să crească, numărul locuinţelor fina­lizate în 2011 fiind cu 10% mai ridicat faţă de anul precedent.

Preţurile nu ajută piaţa

Valorile solicitate pentru aparta­mentele vechi din Bucureşti continuă să scadă, de la începutul anului fiind consemnat un regres de 0,5% pentru preţurile medii ale apartamentelor cu trei camere, care au ajuns la un nivel de 77.750 de euro, potrivit Indexului Imo­biliar realizat de ZF şi Coldwell Banker.

Ca în fiecare lună, există şi cartiere în care preţurile au crescut în februarie faţă de ianuarie, însă pe medie tendinţa descendentă se menţine din cauza numărului mic de tranzacţii cu locuinţe care nu pot fi achiziţionate cu ajutorul programului de finanţare "Prima casă".

Pe o piaţă cu preţuri în scădere şi tranzacţii puţine, investitorii şi băncile nu îşi asumă riscul de a construi noi locuinţe. În plus, atât băncile, cât şi dezvoltatorii imobiliari şi investitorii speculativi au câteva mii de locuinţe în portofolii, pentru care nu şi-au asumat deocamdată riscul de a le scoate pe piaţă la actualele valori de tranzac­ţionare.


Ce spun investitorii?

"Dacă nu este cerere, noi, ca dezvoltatori, nu avem niciun motiv să construim. Nu este recomandat să dezvolţi rezidenţial în România în prezent. Ciclul probabil se va întoarce, dar va mai dura 2-3 ani", spunea recent David Hay, CEO al companiei AFI Europe, care deţine în Bucureşti şi împrejurimi terenuri pentru construirea a circa 10.000 de locuinţe.

În acelaşi timp, de la începutul anului au mai intrat în insolvenţă alte proiecte noi cu apartamente finalizate, precum Citadella din Titan sau Alia Apartments din apropierea Arcului de Triumf, astfel că decizia de a amâna investiţiile în această piaţă pare justificată.

Datele privind "nevoia" de locuinţe din România s-au schimbat în ultimele săptămâni după publicarea rezultatelor parţiale ale recensământului derulat în 2011, conform cărora populaţia stabilă a ţării a scăzut în doar zece ani cu 2,6 mi­lioane de locuitori, până la aproximativ 19 milioane.

Astfel, la un stoc existent de circa 8,47 milioane de locuinţe rezultă o medie de circa 2,25 locuitori per locuinţă, sub nivelul altor state din Europa.

Cu toate acestea, o bună parte din stocul actual de locuinţe din România este învechit, iar la o rată de înlocuire de 1% pe an, ar trebui construite circa 80.000 de case şi apartamente în fiecare an, de aproape două ori mai multe decât în prezent.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO