ZF 24

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în aprilie cu 4,8%, avansul din primele patru luni fiind de 6,3%

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în...

Autor: Roxana Rosu

06.06.2017, 09:19 78

 

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în aprilie cu 4,8% faţă de perioada similară a anului trecut, ca serie brută, iar faţă de luna martie avansul a fost de 2,6%.

Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, comerţul a crescut în aprilie cu 6,1%, comparativ cu aprilie 2016, şi a scăzut faţă de martie, cu 0,2%.

În primele patru luni ale anului, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 6,3%, respectiv cu 7%,  a anunţat Institutul Naţional de Statistică.

Raportat la luna martie, comerţul cu amănuntul a crescut  cu 2,6%, ca urmare a creşterii vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+6,5%) şi vânzărilor de produse nealimentare (+1,0%). Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 0,6%. Pe de altă parte, ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri a scăzut pe ansamblu cu 0,2%, ca urmare a scăderii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate  (-3,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (-0,3%). Vânzările de  produse nealimentare  au crescut cu 0,7%.

Faţă de aprilie 2016, afacerile din comerţ au înregistrat o creştere cu 4,8% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+8,5%) şi la comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+6,7%). Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au scăzut cu 0,1%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, în luna aprilie 2017, comparativ cu luna aprilie 2016 a înregistrat o creştere cu 6,1% ca urmare a creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+9,7%), comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+7,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,7%).

În perioada ianuarie-aprilie, volumul cifrei de afaceri pentru comerţul cu amănuntul a înregistrat o creştere cu 6,3% datorită creşterii comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+10,9%), vânzărilor de produse nealimentare (+8,9%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+1,2%).

Ca serie ajustată, creşterea de 7% s-a datorat creşterii comerţului cu amănuntul al vânzărilor de produse nealimentare (+10,1%), comerţului cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate (+9,6%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (+2,1%). 

Afacerile din comerţul cu amănuntul au crescut în aprilie cu 4,8%

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO