ZF 24

Bancherii au tăiat joburi şi unităţi, dar au ţinut la salarii

Bancherii au tăiat joburi şi unităţi, dar au ţinut...

Autor: Razvan Voican

05.06.2014, 00:07 1417

Industria bancară iese din criză cu o reţea teritorială restrânsă cu 1.150 de sucursale (18%) faţă de vârful din 2008 şi cu 13.500 angajaţi mai puţini (aproape 20% faţă de acelaşi punct de maxim istoric), însă cu toate acestea nu reuşeşte să reintre pe un trend solid de refacere a rentabilităţii.

Criza a trecut, însă măsurile de reducere a birocraţiei şi de simplificare a operaţiunilor pentru reducerea costurilor şi încurajarea atragerii de noi clienţi au rămas timide şi aplicate neuniform între bănci. Birourile bancherilor sunt tot încărcate de formulare şi nenumărate copii după cărţile de identitate ale clien­ţilor, iar procesarea solicitărilor durează. În acelaşi timp, nicio bancă nu se arată suficient de curajoasă încât să meargă la BNR cu norme de creditare mai prietenoase spre aprobare pentru a readuce clienţii în sucursale. Băncile au libertatea să-şi recalibreze normele în interiorul cadrului general stabilit de BNR, însă reticenţa la asumarea de riscuri rămâne maximă.

Şi dacă o parte din costurile de operare au fost reduse prin concedieri, salariul mediu net pe bancă a rezistat în criză, atingând în aprilie un vârf de 4.628 de lei.

Citiţi în continuare pe ZF Corporate:

- anul de vârf al procesului de restructurate; evoluţia profitului per angajat 

- evoluţia salariului mediu net pe bancă ; activele per angajat în 2013 faţă de 2006 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO