ZF 24

Barometru IRSPO: activitatea din industrie s-a înviorat

Barometru IRSPO: activitatea din industrie s-a înviorat

Autor: Roxana Rosu

24.03.2016, 16:46 163

Activitatea din industrie s-a înviorat în luna februarie, faţă de ianuarie, după patru luni de scădere continuă, dar revenirea este fragilă şi semnifică mai degrabă o stabilizare a activităţii decât o creştere reală, sunt concluziile unui barometru realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management.

Astfel, indicatorii pentru volumul producţiei şi pentru comenzile noi au crescut de la 44 de puncte în ianuarie la 55 în februarie. Practic, industria pare să fi ieşit din zona de contracţie (sub 50 de puncte) şi a intrat în zona de creştere (peste 50 de puncte). Dar indicatorul pentru volumul producţiei (55) rămâne sub media ultimelor 16 luni (56 de puncte).

În acelaşi timp, numărul firmelor care semnalează declinul comenzilor, a volumului de producţie şi a volumului comenzilor aflate în lucru a scăzut semnificativ, dar nu a crescut numărul firmelor care raportează creşteri la aceşti indicatori.

În schimb, a crescut numărul firmelor unde activitatea a rămas constantă.

”Se poate spune că activitatea din industrie s-a redresat mai mult pe seama stabilizării şi a reducerii numărului de firme care raportau pierderi, decât pe seama creşterii numărului de firme care o duc bine. Rezultatul net este unul pozitiv, dar cu rezerve şi incertitudini”, se arată într-un comunicat.

Studiul reflectă însă şi alte semne încurajatoare, inclusiv faptul că numărul de firme care raportează majorarea comenzilor noi, a volumului producţiei, exportului şi importului este mai mare decât numărul firmelor care semnalează scăderi. În ianuarie era invers, numărul firmelor care raportau scăderi era mai mare decât numărul celor care aveau creşteri.

Un salt al comenzilor noi, chiar şi la o parte din firme, înseamnă o producţie mai mare în lunile care vin şi o întărire a contribuţiei activităţii industriale la creşterea economică generală aflată în curs.

De asemenea, se observă şi o uşoară îmbunătăţire a costurilor de producţie, probabil pe fondul ieftinirii unor materii prime şi a distribuirii costurilor pe un volum ceva mai mare al producţiei. În orice caz, indexul pentru nivelul costurilor a înregistrat valoarea cea mai mică din ultimele 16 luni (54 de puncte).

În ceea ce priveşte estimările pentru următoarele şase luni,  managerii se dovedesc mai rezervaţi decât erau în ianuarie.

”Indicatorul global de încredere în activitatea viitoare (media aşteptărilor privind volumul comenzilor, producţia şi preţurile încasate de firme) a coborât de la 68 de puncte în ianuarie la 64 în februarie. De regulă aşteptările sunt influenţate de nivelul cererii. Dacă cererea e slabă, managerii sunt mai puţin optimişti, pentru că ştiu că în lunile viitoare vor vinde mai puţin şi vor încasa mai puţin, în condiţiile în care preţurile vor rămâne relativ neschimbat”, se precizează în concluziile studiului.

Barometrul a fost realizat de IRSOP & SNSPA Facultatea de Management pe un eşantion de 307 de firme industriale, reprezentativ la nivelul celor 15.200 de firme industriale cu peste 9 angajaţi din România, care generează aproximativ 95% din totalul cifrei de afaceri din industrie. Datele au fost culese prin interviuri directe cu managerii firmelor în intervalul 17-21 martie. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO