ZF 24

Care-i preţul? Războaiele din Orientul Mijlociu, conflictele din Asia şi tensiunile din Europa au dus la un rezultat geopolitic şocant: Un procent din populaţia planetei este reprezentată de refugiaţi

Care-i preţul? Războaiele din Orientul Mijlociu,...

Autor: Alexandra Cepăreanu

24.06.2018, 11:01 558

Dacă toţi refugiaţii din lume ar forma o singură naţiune, aceştia ar crea una dintre cele mai mari ţări de pe glob, potrivit platformei Forumului Economic Mondial.

Conform Biroului Înaltului Comisar ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), în prezent, există aproape 70 de milioane de persoane strămutate în mod forţat la nivel mondial, în jur de 1% din populaţia lumii - cel mai mare număr din istoria modernă.

Numărul persoanelor refugiate a început să crească încă din 1951, dar a înregistrat o majorare dramatică în urmă cu zece ani. Principalul motiv fiind războiul civil din Siria, care a început în 2011 şi care a forţat milioane de oameni să-şi părăsească casa şi să se mute în ţările vecine.

Cel mai recent Indice Global al Păcii, un raport anual elaborat de Institutul pentru Economie şi Pace a constatat că pentru al patrulea an consecutiv, pacea la nivel global s-a deteriorat din ce în ce mai mult. În 92 de ţări pacea a înregistrat o încetinire, în timp ce în 71 de ţări pacea a cunoscut o creştere.

Creşterea activităţii teroriste, conflictele din Orientul Mijlociu şi creşterea tensiunilor din Europa de Est şi din Asia de Nord-Est au contribuit la scăderea nivelului de pace.

Până şi cele mai pacifiste regiune care se regăsesc în raportul anual al Indexului Global al Păcii - Europa, America de Nord, Asia-Pacific şi America de Sud - au înregistrat scăderi.

Majorarea numărului de refugiaţi şi sporirea tensiunilor politice din Europa şi Statele Unite arată că, chiar şi ţările stabile au înregsitrat scăderi. De exemplu, 23 din 36 de ţări din Europa s-au deteriorat anul trecut.

În prezent, în al şaptelea an de război civil, Siria este ţara cu cel mai scăzut nivel de siguranţă din lume, împreună cu Afganistanul, Sudanul de Sud, Irakul şi Somalia.

Însă, Orientul Mijlociu rămâne cea mai nesigură regiune din lume, în timp ce Islanda este cea mai paşnică ţară la nivel global, urmată de Noua Zeelandă, Austria, Portugalia şi Danemarca.

Mulţi indicatori ne arată că trăim într-o lume mai paşnică – există mai puţine decese în urma unor conflicte, sunt mai multe alianţe între ţări, există mai multe ţări democratice în lume şi există mai puţine forţe armate. Totuşi, natura conlfictelor se schimbă.

Ultimul deceniu a cunoscut un număr tot mai mare de războaie civile. În 2015, în lume au avut loc 52 de conflicte armate, în special în Orientul Mijlociu şi Africa de Nord, inclusiv în războaiele civile din Yemen, Siria şi Sudanul de Sud.

Când războaiele sunt în desfăşurare, civilii de la granite sunt extrem de vulnerabili. Majorarea conflictelor interne contribuie la explicarea creşterii masive a numărului de refugiaţi, a persoanelor strămutate intern şi a apatrizilor, în ultimii ani.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO