ZF 24

Harta evoluţiilor economiilor din Uniunea Europeană în primul trimestru

Harta evoluţiilor economiilor din Uniunea Europeană în...

Autor: Bogdan Cojocaru

17.05.2014, 16:01 1829

Exporturile puternice şi cererea internă au pus în primul trimestru cele mai mari economii din Europa de Est pe o treaptă de viteză superioară revenirii economiilor occidentale, cu Ungaria înregistrând cea mai rapidă creştere începând cu 2006, Cehia aproape dublându-şi avansul, iar Polonia accelerând la cel mai dinamic ritm din ultimii doi ani.

România a avut cea mai mare creştere economică din Uniunea Europeană în primul trimestru, de 3,8% comparativ cu perioada similară a anului trecut, iar pe locul doi s-a clasat Polonia, cea mai mare economie din estul Europei, cu un avans de 3,5%.

Economia poloneză, cea mai mare din regiune şi singura din UE care a evitat recesiunea în timpul şi după criza globală din 2008-2009, a înregistrat în primul trimestru cel mai rapid ritm de creştere din ultimii doi ani, de 3,5% comparativ cu perioada similară de anul trecut, în condiţiile în care costurile de împrumut au coborât la niveluri record şi au revigorat investiţiile şi cheltuielile populaţiei.

Ritmul de creştere al economiei Germaniei, cea mai mare din UE, s-a dublat în ritm trimestrial la 0,8% şi a accelerat la 2,3% în ritm anualizat, în parte datorită iernii blânde, în timp ce în Franţa, reducerea cheltuielilor gospodăriilor cu 0,5% a încetinit creşterea economică până la stagnare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO