ZF 24

Imperiul Inditex încetineşte: Vânzările Zara au crescut cu numai 6,6% în T3, mult sub aşteptările analiştilor şi sub nivelurile livrate în ultimii doi ani

Imperiul Inditex încetineşte: Vânzările Zara au...

Autor: Ştefan Stan

13.12.2023, 11:22 112

Inditex, proprietarul Zara, a raportat o încetinire a creşterii vânzărilor care a subliniat îngrijorările legate de slăbirea cheltuielilor de consum în sectorul modei. Vânzările grupului spaniol au crescut cu 6,6%, până la 8,8 miliarde de euro în cele trei luni până la sfârşitul lunii octombrie, puţin mai puţin decât se aşteptau analiştii şi o scădere faţă de creşterea de peste 10% din ultimii doi ani, potrivit FT. 

Pe lângă sentimentul şubred al consumatorilor, analiştii şi-au exprimat îngrijorarea că vânzările Inditex vor fi afectate de vremea caldă din regiunea cheie din sudul Europei, care îi împiedică pe oameni să treacă la cumpărăturile de iarnă.

Inditex operează în peste 90 de ţări, dar cea mai mare piaţă a sa este în continuare Spania - unde compania a început ca atelier de familie în anii 1960 - care anul trecut a deţinut peste 1.200 de magazine Inditex şi a adus 14 la sută din vânzări.

Cu toate acestea, compania a fost mai optimistă în ceea ce priveşte cele mai recente tendinţe. Într-o actualizare comercială, a declarat că vânzările din magazine şi online între 1 noiembrie şi 11 decembrie 2023 - o perioadă care include Black Friday - au crescut cu 14% faţă de aceeaşi perioadă din 2022.

Profiturile au rămas mai puternice, cu un profit trimestrial înainte de impozitare în creştere cu 17%, la puţin sub 2 miliarde de euro, deşi a fost, de asemenea, marginal sub aşteptările pieţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO