ZF 24

Maria Sibylla Merian, sărbătorită astăzi de Google

02.04.2013, 20:22 579

Google sărbătoreşte marţi, 366 de ani de la naşterea naturalistei şi artistei germane Maria Sibylla Merian, care şi-a dedicat întreaga carieră studiului entomologiei, ramură a zoologiei care se ocupă cu studiul insectelor.

În acest sens, noul Google Doodle care o omagiază pe Maria Sibylla Merian ilustrează imaginile mai multor insecte precum şi a unei şopârle, în timp ce literele cuvântului "Google" au fost înlocuite de frunze de viţă de vie.

Teoriile vremurilor potrivit cărora studiul insectelor era o ocupaţie ciudată, nu au împiedicat-o pe Maria Sibylla Merian să descopere misterele entomologiei.

Născută pe 2 aprilie 1647, la Frankfurt, în familia unui gravor elveţian, Maria Sibylla Merian şi-a dedicat întreaga viaţă studiului insectelor, fiind fascinată de ciclurile de viaţă ale fluturilor. Ea a urmărit transformările prin care trec aceştia, fapt care a făcut obiectul unor studii aprofundate ale naturalistei, potrivit guardian.co.uk.

Maria Sibylla Merian a lucrat ca artist botanist şi a publicat trei colecţii de gravuri de plante, în 1675, 1677 şi 1680. După această etapă, Maria Sibylla Merian s-a dedicat studiului insectelor, în special a etapelor de dezvoltare de la stadiul de ou la adult, experienţe care s-au regăsit în desenele artistei.

Maria Sibylla Merian a tratat entomologia în mai multe lucrări de cercetare, care au atras atenţia publicului, cea mai cunoscută fiind  Der Raupen wunderbare Verwandlung und sonderbare Blumennahrung -- Transformarea miraculoasă a omidei şi hrana florală ciudată.

Interesată în special de metamorfoza omizilor în fluturi, Maria Sibylla Merian a realizat mai multe cărţi pline cu desene realiste cu insecte. La 52 de ani, Maria Sibylla Merian a făcut o expediţie în ceea ce în prezent se numeşte Republica Suriname, după ce s-a simţit inspirată de specii exotice importate din coloniile olandeze, pentru a alcătui colecţia de istorie naturală a Olandei.

Maria Sibylla Merian a lucrat în Surinam timp de doi ani, în care a călătorit în colonia olandeză realizând schiţe ale plantelor şi animalelor.

Chipul lui Maria Sibylla Merian a fost imprimat pe bancnota de 500 de mărci germane, înainte ca Germania să treacă la moneda unică euro. De asemenea, numele ei a fost acordat mai multor şcoli.

Google îşi schimbă logoul ocazional, pentru a serba un anumit eveniment major sau o personalitate care a schimbat lumea.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO