ZF 24

Ministrul de finanţe: Cipru a ieşit din zona de pericol

Harris Georgiades, ministrul de finanţe al Ciprului: Am ieşit din zona de pericol, stabilizăm situaţia, preluăm controlul situaţiei, provocări au rămas, desigur, dar cred că asta încep să ia în seamă agenţiile de rating. AFP/Mediafax Foto

Harris Georgiades, ministrul de finanţe al Ciprului: Am ieşit din zona de pericol, stabilizăm situaţia, preluăm controlul situaţiei, provocări au rămas, desigur, dar cred că asta încep să ia în seamă agenţiile de rating. AFP/Mediafax Foto

Autor: Bogdan Cojocaru

03.12.2013, 19:54 317

Cipru, unul dintre statele cel mai puternic afectate de criza datoriilor din zona euro, a ieşit din zona de pericol, iar guvernul a început să devină stăpân pe situaţie, a declarat ministrul de finanţe Harris Georgiades, omul care trebuie să îndepărteze ţara de pericolul colapsului finan­ciar, scrie CNBC.

„Am ieşit din zona de pericol, stabilizăm situaţia, preluăm controlul situaţiei, provocări au rămas, desigur, dar cred că asta încep să ia în seamă agenţiile de rating“, a spus Georgiades.

Ratingul suveran al Ciprului a fost îmbunătăţit luna trecută de Standard & Poor’s, una dintre cele mai mari agenţii de evaluare financiară din lume. Firma argumentează că riscurile imediate legate de programul de austeritate prin care trece Ciprul s-au redus.

Statul insular supravieţuieşte datorită unui bailout extern, în schimbul căruia a demarat un proces dureros de restructurare a sectorului bancar supradimensionat. Autorităţile au impus în martie restricţii fluxurilor de capital pentru a preveni prăbuşirea băncilor. Cea mai mare bancă, Bank of Cyprus, a fost recapitalizată, în timp ce Cyprus Popular Bank, a doua ca mărime, a fost desfiinţată. O parte din depozitele clienţilor băncilor au fost confiscate de stat.

Ciprioţii încă nu pot folosi cecuri sau retrage mai mult de 300 de euro pe zi. Guvernul intenţionează să renunţe la restricţiile mişcării capitalului anul viitor, dar este îngrijorat de retragerile efectuate de clienţii din străinătate. Băncile cipriote se caracterizează prin dependenţa puternică de depozite şi prin capital redus sub forma acţiunilor sau din partea deţinătorilor de obligaţiuni, ceea ce înseamnă că sistemul de amortizare dintre bănci şi deponenţi este fragil.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 04.12.2013

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO