ZF 24

Moment istoric pentru Germania: Cancelarul Olaf Scholz anunţă o creştere dramatică a cheltuielilor militare pe fondul crizei de securitate din Europa

Moment istoric pentru Germania: Cancelarul Olaf Scholz...

Autor: Andrei Şerbănescu

28.02.2022, 18:14 214

Preşedintele rus Vladimir Putin a reuşit din neatenţie ceea ce aliaţii occidentali s-au străduit de multă vreme: să facă Germania să îşi asume rolul de putere globală majoră, cu o politică externă asertivă, susţinută de o armată puternică, în ciuda vinovăţiei sale din al Doilea Război Mondial, scrie Reuters.

Cancelarul german Olaf Scholz a anunţat duminică o creştere dramatică a cheltuielilor militare, având în vedere invazia Ucrainei de către Rusia, într-un discurs istoric care marchează o schimbare de paradigmă în politica externă şi de apărare a Germaniei.

Scholz a declarat că Germania va investi de acum încolo peste 2% din producţia economică în apărare, de la aproximativ 1,5% în prezent, după ani de rezistenţă la cererile aliaţilor NATO de a face acest lucru şi va înfiinţa un fond de 100 de miliarde de euro (112 miliarde de dolari) pentru a reechipa armata.

El a subliniat, de asemenea, planurile de reducere a dependenţei Germaniei faţă Rusia pentru jumătate din necesarul său de gaze, stimulând speranţa că Berlinul ar putea lua mai atent în considerare preocupările geo-strategice în toate relaţiile sale comerciale.

„Acest discurs istoric marchează o schimbare majoră în politica externă germană”, a declarat Thorsten Benner de la Institutul pentru Politici Publice Globale (GPPi). „Este un punct de plecare pentru o regândire fundamentală, ca parte a Strategiei de Securitate Naţională a Germaniei, care va trebui să includă şi provocările prezentate de China, văzute în tandem cu Rusia”.

Germania a fost criticată de decenii pentru că nu a jucat un rol pe scena mondială proporţional cu dimensiunea sa de cea mai mare economie a Europei şi pentru că a trecut cu vederea preocupările geo-strategice în căutarea oportunităţilor economice.

Această poziţie a fost supusă unei examinări intense de-a lungul crizei din Ucraina, ceea ce i-a determinat pe unii comentatori, în special pe cel mai mare aliat al securităţii, Statele Unite, să numească Germania veriga slabă a alianţei militare vestice NATO.

În mod succesiv, guvernele germane au susţinut construirea conductei baltice Nord Stream 2 pentru a pompa gaz din Rusia direct în Germania, în pofida temerilor aliaţilor occidentali că proiectul ar putea submina securitatea ţării de tranzit, Ucraina.

De asemenea, Berlinul a rezistat săptămâna trecută solicitărilor de a scoate Rusia din sistemul global de plăţi SWIFT, ca parte a unui pachet de sancţiuni occidentale.

Într-o schimbare de 180 de grade, Scholz a suspendat marţea trecută Nord Stream 2 şi sâmbătă a fost de acord să retragă Rusia din SWIFT, spunând că Germania îşi va acumula rezervele de cărbune şi gaz şi îşi va îndeplini rapid planurile de lungă durată de a construi terminale GNL.

Armata Germaniei a pledat de mult pentru noi investiţii în echipamente, iar şeful armatei şi-a exprimat frustrarea faţă de neglijarea de lungă durată a pregătirii militare pe LinkedIn, joi, la câteva ore după ce Rusia a invadat Ucraina.

Forţele germane au fost reduse drastic după sfârşitul Războiului Rece - numărul de tancuri de luptă a scăzut de la peste 3.500 în anii 1980 la 225 în 2015.

Noua coaliţie tripartită a Germaniei a promis, când a preluat mandatul în decembrie, să urmărească o politică externă mai fermă, reflectând asupra creşterii autoritarismului la nivel mondial şi a ameninţărilor reprezentate de rivali strategici precum China.

Totuşi, coaliţia nu s-a angajat să mărească cheltuielile pentru apărare pentru a susţine o politică externă mai fermă.

De asemenea, Germania a fost criticată în ultimele săptămâni pentru că a refuzat să livreze arme Ucrainei, dat fiind un tabu german privind exportul de arme în zonele de conflict.

Sâmbătă, Scholz a declarat că Germania va furniza Ucrainei 1.000 de arme antitanc şi 500 de rachete sol-aer Stinger din stocurile sale militare.

Duminică, liderul german a anunţat un nou fond de 100 de miliarde de euro - de două ori mai mare decât bugetul anual de apărare de anul trecut - pentru a-şi moderniza armata, inclusiv pentru a cumpăra drone armate şi noi avioane de luptă.

„Este clar că trebuie să investim mult mai mult în securitatea ţării noastre pentru a ne proteja libertatea şi democraţia”, a declarat el într-o sesiune de urgenţă a Camerei inferioare a Parlamentului Bundestag.

„Avem nevoie de avioane care zboară, de nave care navighează şi de soldaţi care sunt echipaţi optim pentru misiunile lor.”

Terry Anderson, care a servit ca ataşat al apărării SUA la Berlin din iunie 2015 până în iulie 2018, a spus că invazia rusă a fost în mod clar un „avertisment uriaş”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO