ZF 24

Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei R de la Feldioara. Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: Încă un pas către recuperarea circuitului nuclear integrat în cadrul Nuclearelectrica

Nuclearelectrica a cumpărat fluxul tehnologic al Uzinei...

Autor: Laura Buciu

05.12.2023, 20:00 141

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunţat marţi că în cadrul unei licitaţii organizate de către administratorul judiciar al Companiei Naţionale a Uraniului, aflată în insolvenţă, Fabrica de Prelucrarea Concentratelor de Uraniu, filială a Societăţii Nuclearelectrica, a cumpărat activele aferente fluxului tehnologic al Uzinei R de la Feldioara, completând astfel circuitul nuclear integrat românesc.

Pachetul de active cumpărat în cadrul licitaţiei publice este compus din terenuri, construcţii şi construcţii speciale, echipamente tehnologice, aparate şi instalaţii de măsurare, control şi reglare, mijloace de transport, instalaţii tehnice şi maşini, mijloace fixe de natura obiectelor de inventar, mobilier şi aparatură birotică şi stocuri.

Achiziţia s-a făcut la preţul de 3,28 milioane euro, exclusiv TVA.

 „Mă bucur să văd că această tranzacţie a fost încheiată. Am solicitat urgentarea tranzacţiei, în vederea recuperării circuitului nuclear integrat în cadrul unui operator puternic şi strategic, Societatea Nuclearelectrica SA. Tranzacţia de astăzi reprezintă un pas mare în vederea asigurării securităţii nucleare şi a securităţii energetice a României. Proiectele României în domeniul nuclear civil sunt ambiţioase şi arată angajamentul statului român pentru o sursă de energie accesibilă, sigură pentru mediul înconjurător şi capabilă să ofere condiţii pentru dezvoltare economică, fiind sursă de producţie energetică în bandă. În acest moment, în cadrul SNN pot fi derulate toate procesele tehnologice, de la mineritul de uraniu, la procesarea, rafinarea şi transformarea în combustibil nuclear şi exploatarea acestuia în cadrul Centralei de la Cernavodă. Această viziune e necesară pentru dezvoltarea accelerată a programului nuclear civil romanesc, obiectiv pe care mi l-am asumat de la preluarea mandatului”, a declarat ministrul.

Din preţul total de adjudecare de 17,51 milioane lei, cumpărătorul a achitat suma de 1,63 milioane lei în contul societăţii Companiei Naţională a Uraniului SA, cu titlu de garanţie de participare la licitaţie. Diferenţa de preţ, de 15,8 milioane lei, va fi achitată până la data de 04.01.2024.

Licitaţia a fost organizată de consorţiul format din Expert Insolvenţă SPRL Filiala Bucureşti şi Aktiv-Lex Insolvenţă SPRL, administrator judiciar.

În luna decembrie 2022, Compania Naţională a Uraniului în insolvenţă, a finalizat tranzacţia referitoare la fluxul tehnologic aferent uzinei E de la Feldioara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO