ZF 24

Raiffeisen: BNR va tăia dobânda la 3,5% până în martie şi o va lăsa acolo

Raiffeisen: BNR va tăia dobânda la 3,5% până în...
03.01.2014, 14:57 671

BNR va începe anul cu o nouă scădere a dobânzii-cheie, de la 4% la 3,75% în prima şedinţă de politică monetară din 2014 programată miercuri, 8 ianuarie, estimează analiştii Raiffeisen, prognoza lor fiind larg împărtăşită pe piaţă.

La a doua şedinţă din 4 februarie ar urma încă un pas de scădere tot de un sfert de punct, dobânda ajungând astfel la 3,5%. Acest punct ar marca în viziunea Raiffeisen finalul actualului ciclu de reducere a dobânzii.

Până acum BNR a tăiat dobânda cu 1,25 puncte procentuale pornind de la începutul lunii iulie 2013.

Deciziile succesive de reducere au venit să susţină angajamentul băncii centrale de a face costul creditului în lei comparabil cu cel al creditului în euro pe o piaţă încă dominată fără drept de apel de finanţările în valută. Potrivit ultimelor date disponibile pentru luna noiembrie, creditul în lei reprezenta mai puţin de 40% din creditul privat total.

Analiştii Raiffeisen consideră că perspectivele inflaţiei, precum şi percepţia externă privind riscul de ţară susţin continuarea ciclului de relaxare a dobânzii cu încă o jumătate de punct.

În paralel, leul ar urma să resimtă o anumită slăbiciune, Raiffeisen anticipând o creştere a cursului până la 4,50 lei/euro pentru iunie 2014, cu menţinere şi pentru septembrie 2014.

Excesul de lichiditate menţinut de BNR pe piaţă în ultimele luni a antrenat scăderea ratelor interbancare ROBOR până la minime istorice greu de anticipat cu doi ani în urmă, ROBOR la trei luni – bază de preţ pentru multe credite în lei – coborând sub pragul de 2%. Totuşi, în pofida reducerii dobânzii-cheie la 3,5%, Raiffeisen vede o creştere uşoară a ratelor ROBOR. Prognozele pentru finalul anului: 3,05% pentru ROBOR la trei luni, respectiv 3% pentru ROBOR la şase luni.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO