ZF 24

Silicon Valley anunţă 2024 ca fiind anul marilor salturi în domeniul AI: Microsoft şi Alphabet înregistrează câştiguri substanţiale pe fondul cererii de cloud computing, alimentate de progresele generate de inteligenţa artificială

Silicon Valley anunţă 2024 ca fiind anul marilor...

Autor: Andrei Şerbănescu

26.04.2024, 13:40 104

Microsoft Corp. şi Alphabet Inc., proprietarul Google, au transmis joi un mesaj clar investitorilor: Cheltuielile ambelor companii pentru inteligenţa artificială şi cloud computing dau roade semnificative, scrie Bloomberg.

Companiile au surclasat estimările Wall Street cu ultimele lor rezultate trimestriale, susţinute de o creştere a veniturilor din cloud - alimentate în parte de utilizarea în plină expansiune a serviciilor de inteligenţă artificială. Acest lucru a făcut ca acţiunile companiilor să crească la sfârşitul şedinţei de tranzacţionare, Alphabet urcând cu până la 17%, iar Microsoft cu 6,3%.

Titanii din tehnologie au fost implicaţi într-o luptă acerbă pentru dominaţie în domeniul inteligenţei artificiale, Microsoft unindu-şi forţele cu startup-ul OpenAI pentru a contesta dominaţia de două decenii a Google asupra căutării pe internet. Dar rezultatele de joi au arătat că există un spaţiu amplu de creştere pentru ambele companii.

Silicon Valley a salutat 2024 ca fiind anul în care companiile vor începe să implementeze inteligenţa artificială generativă - o tehnologie care poate crea texte, imagini şi videoclipuri pornind de la indicaţiile utilizatorului - în majoritatea domenilor în care activează. 

Clienţii corporativi sunt mai deschişi să facă investiţii pe termen lung în infrastructura cloud a celor doi giganţi, a declarat Tejas Dessai, analist de cercetare la Global X ETFs. Acest lucru a ajutat la creşterea fiabilităţii acestei industrii uneori volatile.

„Este destul de clar din aceste câştiguri de la Microsoft şi Google că cererea de infrastructură cloud începe să se normalizeze", a spus Dessai. „Infrastructura cloud de bază prezintă o creştere sănătoasă".

Creşterea cererii de cloud computing reprezintă o schimbare binevenită pentru Google, care a fost mult timp în urma Amazon.com Inc. şi Microsoft pe această piaţă. După ce anul trecut a intrat în echilibru pentru prima dată, operaţiunea de cloud computing a Google a înregistrat în primul trimestru un profit de 900 de milioane de dolari - cu mult peste previziunile analiştilor de 672,4 milioane de dolari. Unitatea este văzută ca fiind unul dintre cele mai bune pariuri ale Google pentru creştere, pe măsură ce afacerea sa principală de publicitate în domeniul căutării se maturizează.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO