Ziarul de Duminică

CINEMA LA NOI ACASA / Doua productii romanesti de exceptie pe DVD: "Weekend cu mama" si "Carol I"

CINEMA LA NOI ACASA / Doua productii romanesti de exceptie pe DVD: "Weekend cu mama" si "Carol I"
29.04.2009, 14:18 95

 

 
 

Dupa o luna de la lansarea in cinematografe, pelicula romaneasca Weekend cu mama este adusa, la sfarsitul lunii aprilie, de Pro Video pe DVD.

Au trecut 11 ani de la ultimul sau film, dar Stere Gulea nu-si dezminte talentul regizoral, revenind acum pe ecrane cu o productie cu adevarat emotionanta.
Scenariul filmului a fost unul dintre castigatoarele concursului CNC din 2005 si abordeaza un subiect extrem de mediatizat – rata copiilor abandonati, a caror parinti pleaca la munca in strainatate.
Mult prea tanara pentru a infrunta necunoscutul vietii, Cristina (Adela Popescu) opteaza pentru un stil de viata haotic, lasandu-se prada drogurilor, in ciuda faptului ca are o fetita in varsta de 2 ani.
In urma cu 15 ani, Luiza (Madeea Marinescu), mama Cristinei, pleca in Spania, lasand-o pe fiica sa, pe atunci in varsta de 3 ani, in grija rudelor. Acum, Luiza revine in tara, dar are de infruntat o realitate socanta – Cristina a fugit de acasa, este dependenta de droguri si are la randul sau un copil lasat la orfelinat.
Stere Gulea povesteste ce l-a determinat sa abordeze acest subiect al societatii romanesti: "Faptul ca exista tineri consumatori de droguri in mentalitatea romanesca nu este un lucru acceptat usor, iar tinerii sunt vazuti ca infractori. Eu cred ca trebuie sa vedem de ce ajung la astfel de decizii, ce lucruri ii conduc la droguri. Este vorba despre efortul nostru de a intelege oamenii si, in special, tinerii, de a prezenta lumea lor in Romania de azi".
Cu o serie de cadre cutremuratoare, filmate chiar la Spitalul de Neurologie din Bucuresti, Weekend cu mama este drama unor tineri cazuti prada greselilor vietii.
Distributiei filmului i se alatura si Tudor Aroron Istodor, Ion Sapdaru, Gheorghe Dinica, Adi Vasluianu, Razvan Vasilescu si Florin Zamfirescu.
 
Impatimitii filmului romanesc si fanii productiilor lui Sergiu Nicolaescu vor avea parte din 8 mai de o noua pelicula, realizata sub atenta indrumare a maestrului Nicolaescu,un documentar istoric – Carol I.
Carol Ieste unul dintre putinele filme din cinematografia romaneasca in care Carol I apare ca personaj, celelalte doua fiind "Independenta Romaniei" (1912, actor Aristide Demetriade, regia Grigore Brezeanu) si "Restul e tacere" (2007, actor Alexandru Hasnas, regia Nae Caranfil).
Prin felul in care este construit filmul, aflat la granita dintre documentar istoric si productie artistica, devine o adevarata lectie de istorie spusa intr-un limbaj atractiv si accesibil.
Istoria se imbina cu arta, documentul cu fictiunea, unghiul obiectiv cu cel subiectiv, rezultand un film-reper, ca o carte de vizita a istoriei moderne a Romaniei.
Carol I este cea de-a doua pelicula semnata de maestrul Sergiu Nicolaescu despre regele Carol, prima fiind "Pentru patrie", realizata in 1977. Regizorul a declarat ca a ales acest subiect pentru cel mai nou film istoric al sau deoarece "Carol e unul dintre cele mai importante personaje ale Romaniei moderne, chiar cel mai important al istoriei generale a romanilor. El a fost creatorul Romaniei moderne".
Distributia filmului reuneste actori consacrati ai cinematografiei romanesti: Sergiu Nicolaescu, Razvan Vasilescu, Geo Dobre, Cristian Motiu, care joaca in docudrama Carol I alaturi de tanara actrita Andreea Macelaru Sofron, interpreta rolului Principesei Maria.
Ambele filme vor putea fi achizitionate pe DVD la un pret recomandat de 39,9 ron din marile centre comerciale si magazinele de specialitate din toata tara.


 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO