Ziarul de Duminică

Datoriile pierdute ale României (II)/ de Cosmin Savu

Datoriile pierdute ale României (II)/ de Cosmin Savu

Datoriile pierdute ale României (II)/ de Cosmin Savu

Autor: Cosmin Savu

15.06.2011, 23:20 782

Lista tarilor din care avem de recuperat bani este lunga. Intimp, datoriile nu capata valoare precum vinul, ci, dimpotriva, seotetesc. Cu cat trece mai mult timpul, cu atat sansele de arecupera valoarea initiala sunt mai reduse. In 1989 sumele pe careRomania le avea de recuperat din strainatate erau consistente.Acum, in 2011, lista s-a subtiat si nu pentru ca banii au fostrecuperati, ci pentru ca unele datorii au fost sterse, preluate deinvestitori interesati sau pur si simplu s-au pierdut.

In 2005, datoria Irakuluicatre Romania era de.2,6 miliarde de dolari. Relatia privilegiatape care Nicolae Ceausescu a avut-o cu Sadam Hussein a facut caRomania sa investeasca enorm in Irak. Noi le-am facut drumuri,foraje petroliere, cai ferate, fabrici de ciment si armament,lucrari de irigatii. Ei ar fi trebuit sa ne dea petrol si bani. Ces-a intamplat cu datoria? Clubul de la Paris, aceeasi instanta carein 1981 obliga Romania sa-si plateasca datoriile, in 2005 ne-acerut sa iertam datoria statului irakian in proportie de…80% - maibine de 2 miliarde de dolari, iar restul datoriei a fost esalonatpe 23 de ani cu 5 ani de gratie. Prin urmare, Irakul isi va terminade platit datoriile abia in 2028.
"Romania, dupa opinia mea,spune fostul ministru Varajuan Vosganian, a gresit acolo unde nu acerut o implicare mai consistenta in procesul de reconstructie alIrakului. Au fost tari care au obtinut garantii serioase inprocesul de reconstructie, in legatura cu accesul la resurseleIrakului, si cu accesul companiilor din tarile respective laprocesul de reconstructie, care compensa in oarecare masuraanularea sau reducerile de datorii ale Irakului."
Acelasi model s-a aplicat siin cazul altor tari. Romania a fost obligata sa uite de banii pecare ii avea de primit.
In 2007, printr-un acord semnat de acestministru, se reducea datoria externa a Mozambicului fata de Romaniacu 90% , cu conditia ca restul s-o plateasca! De la 140 de milioanede dolari la 14 milioane de dolari. Noi am cheltuit bani multi sadefrisam 4.000 de hectare de padure in Mozambic. In 2007,Mozambicul se arata dispus sa dea proprietati in locul datoriei.Ciudat lucru, dar noi nu doar ca nu primim proprietati in Mozambic,ci iertam o datorie de 126 de milioane de dolari. "Ok, spuneVarujan Vosganian, am iertat sperand sa mai primim ceva, 10 % dindatorie sau am mai primit si ceva pe langa... Romania mai primestesi ceva pe langa, nu stiu, contracte economice, sperantaca…"

Krivoi Rog, Ucraina. Un loc in care Romania ainvestit enorm: aproape un miliard de dolari. Acum aceastainvestitie nici macar nu apare pe vreo lista oficiala pentrurecuperare. Dolinska. Un oras ucrainean cu 20 de mii de locuitori,la 700 de kilometri de Romania. Pentru cei mai multi dintre noi,numele nu inseamna nimic. Orasul este construit de romani. Noile-am facut spitalul, noi scoala, primaria, blocurile si drumurile.Langa oras se intinde combinatul, un colos pe 1.300 de hectare.Povestea esecului de la Krivoi Rog incepe in 1986, cind 5 tarisocialiste au inceput lucrarile la acest obiectiv imens, din careurmau sa primeasca minereu. In 97, ucrainienii au oprit lucrarilesi acolo totul s-a transformat intr-o tinta pentru hoti. Unuldintre fostii angajati are curajul sa vorbeasca. La "Romania, teiubesc!" am aratat anul trecut povestea de la Krivoi Rog. Statulroman inca mai plateste 2 milioane de dolari pe an pentru paza siconservarea mamutului industrial. Cat am stat la Krivoi Rogsecuritatea a facut tot posibilul ca sa nu ne apropiem de combinat.Ce au de ascuns? Mafia ucraineana si-a facut de cap aici si a furatcat de mult a putut. Pe teritoriul lor, ucrainenii fac ce vor. Paresa nu mai conteze ca romanii au si ei drepturi in combinat.Explicabil intr-un fel: de la Ministerul Economiei n-a mai fostacolo nici un control de ani de zile. In schimb, au accesnemijlocit ucrainenii si daca ei nu vor, acolo nu miscanimic.

In ciuda faptului ca acest combinat este mort,este pazit ca un mare secret national… Din pacate nu putem filmacombinatul nici macar de la distanta

In urmareportajului difuzat la "Romania, te iubesc!", ministrul AdrianVideanu a trimis prima data dupa mai bine de 10 ani Corpul decontrol al ministerului in Ucraina. Concluzia cercetarilor? Totuleste sub control, doar ca Romania ramane cu inca o gaura in buget.Neagra.

Si in tara lui Fidel Castro Romania a investitenorm. De la armament la tractoare sau camioane. Pe vremuri primeamtutun sau zahar cubanez. Acum, nu mai primim nimic. O datorie caredepaseste un miliard de dolari. Unul dintre cele mai importanteobiective facute de romani acolo este uzina de crom-nichel LasCamariocas. Partea romana a livrat utilaje pentru acest combinat.Iar plata pentru produsele livrate acolo trebuia sa se faca inproduse de nichel si cobalt, incepand cu anul 1997. Cubanezii auinghetat relatiile cu noi si, desi recunosc datoria istorica,incearca s-o uite.

Neglijata de autoritatile noastre, dinincompetenta sau interes, recuperarea datoriilor externe a devenitmana cereasca pentru mai multe companii private. Fostele firme decomert exterior, multe dintre ele anexe ale Securitatii , au intratin acest joc sau mai bine zis, n-au iesit. In regimul Ceausescutoate contractele treceau prin intreprinderile de comert exterior.Dupa 22 decembrie, cand deja aveau contractele pentru 1990, au luatlegatura cu partenerii. "Mon cher, la noi e libertate deplina, asaca eu ma ocup sa se achite, intreprinderile sa faca produse sidumneata imi dai mie banii." Cei din intreprinderile de comertexterior au luat-o pe cont propriu, avand contractele pentru ca indecembrie 1989 erau deja contractele stabilite pentru 1990. Iar insituatia de atunci, cel mai bine era sa creezi haos. Ca sa poti salucrezi. A disparut arhiva Ministerului comertului exterior. Asa seface ca dupa revolutie aceste firme ale statului s-au privatizat siau recuperat datoriile Romaniei direct in conturile lor, iar statulnu a mai primit mare lucru.

Cazul Siriei este relevant. Romania a facut acolorafinarii, fabrici de ciment, combinate chimice, irigatii pe mii dehectare. Investitiile s-au derulat prin Industrial Export - ocompanie a statului. In 1990 datoria Siriei se ridica la o suta demilioane de dolari. Dupa revolutie, Industrialexport a recuperat inconturile proprii 36 de milioane de dolari. Utilajul era facut deGrivita Rosie, platit de statul roman, transportul, platit de catrestatul roman, oamenii care au lucrat acolo, platiti de catre statulroman, oamenii de la Industrialexport, platiti de statul roman.Secretarul de stat, cel care se ocupa de recuperarea datoriiloreterne habar n-are de soarta celor 36 de milioane venite din Siria."In acest moment, spune Dragoi, statul roman are de recuperat de laIndustrialexport, si face pasii in acest sens, destul de multedemersuri…" "Exista acum un litigiu?" "Se pare ca da, trebuie saverific acum cu departamentul juridic sa vad stadiul in care seafla." Desi am incercat sa-i contactam de cateva ori,reprezentantii firmei Industrialexport n-au vrut sacomenteze.

Libia. Relatia deosebita a lui Ceausescu cucolonelul Gaddafi a fost fructificata in nenumarate contractecomerciale. Noi am facut in Libia drumuri, zeci de scoli, sute deblocuri, am exportat arme. Libienii au fost marinimosi, au permisromanilor sa concesioneze un camp petrolifer, Murzuk. Pe 20 de anicu posibilitate de prelungire. Pana in 1993, acolo statul roman ainvestit peste 50 de milione de dolari. Guvernul Vacaroiu vindeconcesia unor spanioli. Tranzactia se deruleaza prin Rompetrol,companie a statului. O parta din plata se face la incheiereatranzactiei, iar restul de bani, 85 de milioane de dolari, urmandsa fie platiti in timp. Rompetrol se privatizeaza, iar cele 85 demilioane nu ajung la stat, ci in conturile companiei.Reprezentantii companiei petroliere sunt cat se poate de fermi, nuau de gand sa dea statului nici un ban. "In principiu societatea seprivatizeaza cu drepturile si obligatiile pe care le avea inaintede privatizare, singura diferenta poate fi atunci cand statulroman, cel care vinde poate sa-si rezerve un anume drept sauobligatie, ceea ce nu s-a intamplat."

Asa ca incompetenta sau interesul celor de lafinante adauga noi sume pe lista banilor pierduti de Romania. Maitrebuie precizat doar ca din zacamintele din Marzuk, inainte decriza libiana, s-a scos doar anul trecut petrol de peste 1 miliardsi jumatate de dolari.

In plus, din Libia au mai ramas de recuperat sialte cateva zeci de milioane de dolari pentru drumurile facute deromani. Dupa 1990 raspunsul lui Gaddafi a fost naucitor: voia sadiscute doar cu Ceausescu.

Egiptul nedatora, in 1989, 470 de milioane de dolari. Acum datoria adisparut. "Cel putin in perioada in care eram ministru de externe -spune Teodor Melescanu - a fost o astfel de intelegere cu Egiptulcare si-a reglementat datoria fata de Romania prin exporturi."Inainte de 1989, Romania a construit in Egipt fabrici de ciment side produse chimice, a construit linii electrice de inaltatensiune, conducte de alimentare cu apa pe zeci de kilometri.Investitii extrem de costisitoare in schimbul carora am primit inanii 90… detergenti de tip Jax si Smash sauinsecticide.

Fostul deputat PSD Iosif Armas este unul dintremultii afaceristi care au profitat de pe urma datoriilor pe care leavem de incasat. Numele lui Armas este asociat printre altele cudistrugerea statiunii Baile Herculane pe care a cumparat-o inconditii dubioase in 2001. In 1999, in timpul guvernului Isarescu,s-a prezentat la Ministerul deFinante si si-aoferit expertiza pentru recuperarea datoriei de 72 de milioane deruble, echivalentul a 72 de milioane de dolari din Vietnam. Din 72de milioane, noi ne-am ales cu orez in valoare de 18 milioane dedoalri pe care l-a vandut Armas.

Investitiile lui Nicolae Ceausescu se regasesc sipe malurile Tamisei. Impropriu spus. La Londra sunt multe firmecare au incercat sa cumpere creante pe care le avea Romania. Unelechiar au reusit. Este foarte interesant cum datoria Angoleiestimata la aproape 20 de milioane de dolari s-a plimbat la maimulte companii, in mai multe tari. In 1998, in timpul guvernuluiRadu Vasile, se cesioneaza datoria Angolei catre CobbhamInternational Investements. In anul 2000, aceeasi datorie este datafirmei Argirom condusa de Iosif Armas, care se obliga sa plateasca15 la suta din valoarea initiala. Adica in jur de 2,7 milioanedolari. In 2003, guvernul Nastase cesioneaza datoria firmei MaximaGrup. Undeva, firul se rupe.

Rechini nu sunt doar in Romania, ci si la Londra.Cautam o firma care se cheama Maxima Grup PLC. In registrulcompaniilor din Marea Britanie nu exista nici o firma cu dateleacestea. Datele apar insa in hotararea guvernului roman. MaximaGrup nici nu-si putea gasi un sediu mai bun decat aproape depolitia metropolitan a Londrei, noul Scotland Yard. E oarecumnormal, deoarece in firma asta se pare ca sunt bagati si nistefosti politisti.

Administratorii cladirii nu au auzit in viata lorde aceasta firma. La Queen's Gate, nr 29, nu apare nici o companieMaxima Grup PLC. Atunci se pune intrebarea: cui a vandut Romaniadatoria pe care o avea in Angola, unei firme fantoma, unei firmecare a dat o adresa gresita, cineva din guvernul Romaniei a trecutpe hotararea de guvern o adresa gresita… Sunt intrebari la care,normal, raspunsul trebuie sa fie, tot in Romania.

Exista pe plan international 2 sau 3 locuri undechiar exista burse ale acestor creante. Unde se circularizeaza, sevand aceste creante. Nu s-a facut acest lucru pentru ca probabilsunt foarte multe lucruri de ocultat in privinta acestor creante.Problema e ca pe bursa nu se mai pot da si luacomisioane.

Guvernantii Romaniei au vandut creante intr-ototala lipsa de transparenta. Pe ascuns, fara licitatii. Baniimunciti de romani inainte de 1989 s-au scurs in buzunarelespeculantilor.

In lume suntcompanii care s-au specializat tocmai pe cumpararea datoriilor dela tari aflate in imposibilitatea de a se apara. Aceste companii,un fel de fonduri de investitii in datorii, au fost numiteFondurile Vulturului. Numele este o metafora prin care se comparainvestitorii cu vulturul care sta rabdator asteptand ca victima saintre in agonie. Tim Jones lucreaza pentru o organizatienon-guvernamentala britanica care lupta impotriva acestor fonduri.Un scandal imens care a avut in centru Romania si Zambia a fostdeclansat acum cativa ani la Londra. Pe malurile Dambovitei, nu s-aauzit insa nimic. Cand datoriile Zambiei au inceput sa fie stersede anumite guverne, cateva companii private au cumparat datoriilepentru bani foarte putini. Una dintre ele a fost DonegalInternational, care a cumparat datoria catre Romania. Zambia datoraRomaniei aproape 30 de milioane de dolari. Guvernul Radu Vasile avandut, pe ascuns, catre Donegal, o companie cu sediul in InsuleleVirgine datoria Zambiei cu pretul cu putin peste 3 milioane dedolari. Adica 10 la suta din valoarea datoriei. DonegalInternational a dat in judecata Zambia si a cerut sa ii fie platite55 de milioane de dolari in contul datoriilor pe care lerascumparase de la Romania. Ei au cumparat de la Romania pentru 3milioane de dolari si apoi au dat in judecata in Tribunalulbritanic guvernul din Zambia. Pana la urma au reusit sa castige 15milioane de dolari. In urma procesului, Zambia a fost obligata saplateasca 15,5 milioane de dolari fondului. Un profit de 12milioane de dolari pentru Donegal. Pentru Romania? Un minus de 27de milioane. Cazul a fost extrem de controversat. Insusi premierulbritanic de atunci, Gordon Brown, a luat atitudine impotrivapracticilor prin care speculantii de creante se imbogatesc."Condamnam perversitatea cu care Fondurile Vulturului cumparadatorii la preturi reduse si fac profit dand in judecata taradebitoare pentru a obtine un castig iesit din comun si imoral. Esterevoltator!"

Fondurile Vulturilor sau Vulture Funds asa cumsunt numite aici la Londra, si-au gasit un loc propice in MareaBritanie pentru a se dezvolta. Au facut cuib si multi pui. De anultrecut, din aprilie, insa, la presiunile mass media si alorganizatiilor non-guvernamentale, membrii parlamentului londonezau hotarat sa schimbe legislatia. De anul trecut, nici o companiebritanica nu mai poate cumpara datorii in contul tarilor africanesau al celor din lumea a treia.

Masura luata de britanici a avut ecou si inRomania. Ministerul de Finante refuza acum sa mai negocieze cedareacreantelor. Nu mai cedeaza creante, dar nici nu face mare lucrupentru recuperarea datoriilor. Miliarde de dolari. Multe dintretarile care au datorii catre noi au posibilitatea sa plateasca. Darnu o fac pentru ca la noi nici macar nu se stie bine cine ar trebuisa se ocupe de acesta problema. Asa ca nu ne recuperam banii dar neimprumutam. Pana acum Romania este datoare la altii mai bine de 90de miliarde de euro.

Reportaj difuzat de Protv in emisiunea "Romania,te iubesc!" din 8 mai 2011

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO