Ziarul de Duminică

Dispare minereu de uraniu!/ de Rareş Năstase

Dispare minereu de uraniu!/ de Rareş Năstase

Autor: Rares Nilas

13.01.2012, 00:02 935

Dispare minereu de uraniu, autorităţile ne linistesc. Dispar schiţe şi proiecte secrete, reţete pentru fabricarea de arme nucleare - autorităţile consideră incidentele neimportante! Mărturii şocante, sub protecţia anonimatului, şi rapoarte secrete cu avertizări de la Uniunea Europeană conturează un fenomen de mare risc în România - dispariţiile de materiale radioactive şi incidente grave în domeniul nuclear.

Romania face ce face si se remarca la cel mai inalt nivel. Astazi suntem in atentia intregii europe dupa ce o comisie de control a Uniunii Europene a descoperit ca in tara noastra materialul radioactiv poate ajunge in mana cui doreste.

In orice tara cand spui securitate nucleara spui masuri sporite de siguranta, informatii cu protectia extrema si un inventar de interes strategic. Nu si in Romania.

"Putem vorbi in momentul asta de securitate nucleara in Romania?" intreb un martor care doreste, din ratiuni lesne de inteles, sa-si protejeze identitatea. "La ora actuala, cu mana pe inima putem sa spunem ca NU EXISTA CONTROL NUCLEAR in Romania." Martorul este un angajat din forurile superioare ale Comisiei Nationale privind Controlul Activitatilor Nucleare - institutia statului pusa sa monitorizeze domeniul nuclear de la noi. Vorbeste despre un control facut de institutiile europene care descalifica activitatea autoritatilor romane in domeniul nuclear. Euratom este autoritataea de control nuclear peste tarile europene, cu sediul la Luxemburg, iar specialistii institutiei au facut o inspectie neprevazuta in Romania, la mijlocul lunii august. Acest control a fost confirmat si de conducerea CNCAN si a luat in calcul inclusiv riscul disparitiei de uraniu, lucru confirmat cateva zile mai tarziu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO