Ziarul de Duminică

Enescu şi Muzica Lumii – o proiecţie în viitor/ de Oltea Şerban-Pârâu

Enescu şi Muzica Lumii – o proiecţie în viitor/ de Oltea Şerban-Pârâu

Enescu şi Muzica Lumii – o proiecţie în viitor/ de Oltea Şerban-Pârâu

Autor: Parau Oltea Serban

26.08.2011, 00:00 111

Festivalul Internaţional "Enescu şi Muzica Lumii" - 6-19 august 2011, Sinaia, Buşteni, Braşov, Sibiu - merită însă măcar o privire optimistă, fără a lăsa gândul prizonier doar în bucuria prezentului, o bucurie a publicului şi a interpreţilor, firească după nişte extrem de reuşite şi de muncite.

Aşadar, de dragul celor peste două sute de tineri, cei mai valoroşi din România, angrenaţi în programele celor 16 concerte ale festivalului care în acest an a ajuns la a XII-a ediţie, dar şi de dragul profesorilor lor, care, fiind muzicieni activi, au urcat de asemenea pe scenă, voi încerca un exerciţiu de imaginaţie privind o ediţie de peste cinci ani, să spunem.
În primul rând, festivalul va continua. Marin Cazacu, cel care a creat acest festival în spiritul de generozitate faţă de generaţia tânără de care au dat dovadă atât George Enescu, cât şi marele său profesor Serafim Antropov, va continua neobosit să găsească soluţii financiare şi artistice pentru continuarea şi îmbogăţirea festivalului, uitând acel neplăcut 2011 în care retrageri de ultim moment au determinat modificări ale programului pe ultima sută de metri, precum uitate vor fi şi apelurile la generozitatea celor care urcând pe scenă adeseori pe gratis au încântat cei peste zece mii de spectatori prezenti. Foarte tinerii membrii ai orchestrei Sinfonietta Junior vor deveni membrii invidiaţi ai de pe acum celebrei, Orchestre Române de Tineret.
Sfioşi, se vor simţi onoraţi să stea de vorbă cu cei care, veniţi acum în calitate de profesori, le vor povesti cum erau vremurile atunci când această orchestră era la început. Cum s-au simţit ei, cei care au marcat printr-un prim concert fulminant, prezenţa devenită de atunci de tradiţie în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu". Cât de dulce a fost gustul acelor prime succese.
Publicul, tot mai divers şi mai bine reprezentat pe toate segmentele de vârstă, va regăsi cu încântare ciclurile de recitaluri care vor continua să fie linia de forţă a ideii de continuitate pe care acest festival o poartă de la an la an. Familii de muzicieni, Generaţia mileniului III, Enescu şi Muzica Lumii şi încântătorul Capodopere ale muzicii de cameră, vor continua să-şi onoreze marca şi renumele de a aduce pe scenă energii, idei şi emoţii care vor da coerenţă trecerii de la ieri către mâine a condiţiei de om civilizat.
Cele rele se vor spăla precum firele de praf după o ploaie de vară, iar anul 2011 şi a sa ediţie cu numărul XII pusă sub semnul primejdiei "din lipsa banilor", o primejdie cronică atunci când era vorba de fapte culturale, va rămâne în memoria publicului ca anul în care Valentin Gheorghiu - cel care "l-a atins" pe George Enescu - a urcat din nou pe scenă alături de soţia şi fiica sa, ca anul în care cvartetul "Arcadia" era sinonim cu şefii de partidă ai cordarilor Orchestrei Române de Tineret, ca anul în care Gabriel Croitoru a cântat alături de fiica sa Simina, pe atunci concert-maestrul orchestrei "Sinfonietta" Junior, ca ediţia în care viorile fermecate ale lui Liviu Prunaru şi ale Valentinei Svyatlovskaia au rezonat cu violoncele lui Marin şi a lui Ştefan Cazacu şi cu violele lui Cristian Ifrim şi Cristian Andriş şi în care foarte experimentata pianistă Elisabeth Leonskaya şi foarte tânăra (pe atunci) violonistă Anna Tifu au fost soliştii invitaţi ai celor două orchestre.
Aşa să fie !

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO