Ziarul de Duminică

EVENIMENT / Ganditi-va la Teatrul din Caracal

EVENIMENT / Ganditi-va la Teatrul din Caracal

1. Teatrul National din Caracal a fost construit pe un teren in panta, dupa planurile arhitectului austriac Franz Bileck, intre 1896 si 1901, de catre antreprenorul italian Rizzieri Spaulenzi Mariani. Se caracterizeaza printr-o mare bogatie de ornamente, atat la interior, cat si la exterior. Imagine de epoca

15.04.2009, 14:52 152

 
E posibil? E adevarat? E poate o secventa dintr-un film SF?
Care va sa zica e criza deasa s-o tai cu cutitul, au inceput concedierile colective de ordinul sutelor si chiar miilor de oameni deodata, a cazut ditamai domeniul imobiliar (si nici cel bancar nu se simte prea bine), d-apai cultura, cultura ne trebuie acum!?, bugetele institutiilor culturale sunt bagate-n menghina – si-n timpul asta undeva in tara, intr-un oras modest, se redeschide cu mare pompa, exceptional renovat, un teatru. Un teatru!?
 
2009 minus 22 inseamna 1987. Adicatelea sistemul communist – care se gudura pe langa artisti ca sa-si perie un pic imaginea si care baga bani mai degraba in sali de spectacole decat in magazine alimentare, ca, de!, nu puteai organiza un spectacol omagial intr-o macelarie, fiindca ai fi creat confuzii –, sistemul ala, asadar, in penultima lui suta de metri, a inchis totusi un teatru, pe care capitalismul emergent nici vorba sa-l redeschida de-a lungul intregii perioade dumasian-brucaniene, si tocmai cand a cazut criza peste noi – ca-n rest eram ca-n sanul lui Avraam –, iata mandrete de teatru renascut!
Si unde? La Caracal, localitate atat de greu incercata de glumele rautacioase ale restului tarii si de imaginatia bolnava a unor botezatori de strazi. Ce palma frumoasa daduram denigratorilor!
Ei, bine, da, e adevarat, nu e dintr-un film SF. Este, in schimb, dintr-o zicala: "Omul sfinteste locul". Vorba valabila si-n criza crizei.
Teatrul National din Caracal a inviat cu doua saptamani inainte de Pasti, pe 2 aprilie, dupa mai bine de 22 de ani de tacere. Manifestarile reinaugurarii acestui edificiu monument istoric, care are 108 ani vechime si a carui constructie a inceput in secolul al XIX-lea, au tinut, ca-n basme, trei zile.
Mandrie arhitectonica a urbei, proiectata de austriacul Franz Billek, inaltata in stil eclectic, cu accente neobaroce si neorenascentiste, teatrul renascut a concentrat asupra sa toata emotia orasului.
Trei seri la rand, sala a fost plina – cum altfel! N-au lipsit fostul si actualul premier, presedintele Senatului, ministrul Culturii si doi predecesori ai sai, alaturi de oamenii de cultura.
Spectacolul din ziua de sambata, 4 aprilie, Straini in noapte, regizat de Radu Beligan, i-a prilejuit celui mai iubit dintre actori, Florin Piersic (protagonist, alaturi de Emilia Popescu), marturisirea: "As vrea ca toate teatrele din Romania sa arate ca acesta".
De altfel, Radu Beligan a fost prezent personal la manifestari, unde – la peste 90 de ani – a tinut conferinta Confesiuni despre arta si viata si a spus: "Daca m-ati facut cetatean de onoare, am sa va stau pe cap de acum inainte". In aceeasi seara, pe scena a urcat si cel mai iubit dintre olteni, Tudor Gheorghe.
Uitati macar o clipa de stirile cu morti, rapiti, rapiri si sechestrari. Ganditi-va cu drag la Teatrul din Caracal. Ceea ce s-a intimplat e dovada ca spiritul e mai tare decat materia.
 
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO