Ziarul de Duminică

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Misterele Casei Alimanisteanu

FOTOISTORIA BUCURESTILOR / Misterele Casei Alimanisteanu
08.10.2009, 15:39 695
Cand Ulita Coltei - batrana artera ce pornea din dreptulfostului magazin universal Bucuresti, adica din Piata Rahtivan, siajungea cam pana la intersectia cu Ulita Clementei, astazi numitaC.A. Rosetti, - isi traia ultimele zile, pe locul proaspatdemolatului han Coltei a fost construit un palat in stilul eclecticla moda atunci in Paris.
Cladirea semana cu Grand Hotel de France, insa, spre deosebirede acesta, suferea la capitolul proportii, nu prea fericit alese.Daca a fost inaltata sau nu cu banii Alimanistenilor nu am reusitsa aflu, cum nu stiu nici perioada cand a fost locuita de acestia,Emanoil Hagi Moscu, priceputul biograf al Ulitei Coltei, fiindzgarcit in informatii in acest sens. Cum si ceilalti comentatori aitrecutului bucurestean au ocolit problema care ma framanta,raspunsul va fi aflat cu siguranta dupa scotocirea arhiveloracestei urbe.
Nu va fi usor, pentru ca exista o chestiune de care trebuie sase tina seama: cand a fost construit acest imobil, vechea ulitanu-si daduse duhul. Abia mai tarziu a putut fi localizata prinsintagma "bulevardul Bratianu colt cu strada Doamnei".
De ce s-a numit "casa Alimanisteanu" este, cel putin pentrumine, un mister, anuarele indicand pentru membrii familieiAlimanisteanu cu totul alte locatii.

Cand au locuit-o sau cine dintre ei? Familie numeroasa,instarita, liberala prin politica si prin inrudiri inclusiv cuBratienii, Alimanestenii pot fi intalniti pe scena politica a tariide prin preajma Razboiului de la 1877 si pana in 1948, cand ausuferit represaliile slugilor Moscovei, care au reusit sadistruga elita romaneasca. Sa fi fost sotul Piei nascuta Bratianu?Casa apare in cartea lui Dame, dar fara nume. Apoi, acolo afunctionat Societatea Creditul Rural… Iar in timpul domniei luiCarol II a fost demolata, in locul ei aparand un bloc, existent siin prezent, in care a fost amenajat un cinematograf cunoscut inurma cu doua decenii sub numele de "Luceafarul".

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO