Eveniment

Grupul bancar spaniol BBVA vrea să cumpere rivalul Sabadell pentru a crea un gigant bancar european cu active de peste 1.000 miliarde de euro. În România, BBVA deţine Garanti BBVA Bank

Grupul bancar spaniol BBVA vrea să cumpere rivalul...

Autor: Ştefan Stan

01.05.2024, 23:21 177

Banca spaniolă BBVA vrea să preia Banco Sabadell, proprietarul TSB, şi a făcut o ofertă care evaluează banca rivală la peste 12 miliarde de euro, scrie FT. 

Dezvăluind miercuri detaliile unei oferte făcute cu o zi înainte, BBVA a declarat că o combinaţie a celor doi creditori ar crea „una dintre cele mai mari şi mai solide entităţi financiare din Europa”.

Cu o capitalizare de piaţă a BBVA de puţin sub 60 de miliarde de euro, o tranzacţie reuşită ar crea un grup combinat cu o valoare apropiată de cea a Santander, de 73 de miliarde de euro.

Nu a existat nicio reacţie a preţului acţiunilor la detaliile ofertei, deoarece pieţele spaniole au fost închise pentru o sărbătoare publică. Sabadell a declarat marţi că consiliul său de administraţie va „analiza în mod corespunzător toate aspectele propunerii”.

BBVA a declarat că acţionarii Sabadell vor deţine 16% din entitatea combinată. Aceasta oferă o acţiune BBVA nou emisă pentru fiecare 4,83 acţiuni Sabadell, evaluând Sabadell la 12,3 miliarde de euro. Aceasta reprezintă o primă de 30% peste preţurile de închidere de luni şi de 50% peste preţurile medii ponderate din ultimele trei luni, a precizat BBVA.

Scara sa mai mare „ar permite noii entităţi să facă faţă în condiţii mai bune provocărilor structurale ale sectorului şi să ajungă la un număr mai mare de clienţi, abordând eficient nevoile de investiţii asociate cu transformarea digitală”, a precizat BBVA.

Sabadell are o listă mare de clienţi din sectorul întreprinderilor mici, în timp ce BBVA este puternică în domeniul serviciilor bancare de retail şi în deservirea marilor clienţi corporativi.

Referindu-se la faptul că ţinta sa deţine banca britanică TSB, BBVA a declarat: „Prezenţa Banco Sabadell în Marea Britanie ar adăuga la scara globală a BBVA şi la poziţia sa de lider în Mexic, Turcia şi America de Sud.”

Michael Christodoulou, analist la Berenberg, a declarat înainte ca detaliile să fie dezvăluite: „O potenţială tranzacţie între cele două bănci ar avea sens din punct de vedere strategic, în opinia noastră. Cu toate acestea, credem că beneficiile financiare imediate ale unei tranzacţii ar putea fi modeste”.

Cele două bănci au încercat să ajungă la o înţelegere în urmă cu patru ani, în plină pandemie, dar discuţiile de fuziune între cele două bănci au fost întrerupte după două săptămâni, în urma unor dezacorduri privind preţurile.

Tranzacţia ar reuni a treia şi a patra cea mai mare bancă de pe piaţa spaniolă, creând un creditor cu cel mai mare bilanţ naţional.

Garanti BBVA, bancă parte a Grupului Garanti BBVA România, a raportat pentru 2022 un profit net de 191 milioane de lei, cu 34,3% mai mare decât în anul precedent, în timp ce veniturile nete ale băncii au urcat la 550 milioane de lei în 2022, plus 20,1%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO