Analiză

Granita directa cu UE va inchide producatorii de energie ineficienti

26.04.2004, 00:00 15



"Invecinarea" energetica a Romaniei cu Uniunea Europeana va avea ca efect inchiderea unora dintre producatorii de energie de pe piata romaneasca, au declarat pentru Ziarul Financiar specialisti din sectorul energetic. Apropierea de producatorii europeni, competitivi ca pret si eficienti, va elimina in perioada urmatoare producatorii de energie de pe piata romaneasca cu costuri de productie de peste 50 euro/MWh.



Centralele de producere a energiei, fie pe baza de carbune, fie de hidrocarburi, care n-au reusit sa-si reduca pana acum costurile de productie imense, vor iesi din piata odata cu aderarea Ungariei, Poloniei, Cehiei sau Slovaciei la Uniunea Europeana.



"Din punct de vedere energetic, Romania s-a integrat mai devreme in piata europeana. Asadar, ca mecanisme de piata, suntem deja aliniati. Totusi, mutarea granitei cu Uniunea Europeana muta si interesul companiilor europene catre noi. Va fi mult mai simplu sa transferi energie electrica si cred ca va avea loc o crestere a schimburilor de energie", a spus pentru Ziarul Financiar Jean Constantinescu, director general al Transelectrica, compania nationala de transport a energiei electrice.



Constantinescu adauga ca in acest fel va creste presiunea asupra producatorilor interni. In acest moment, cea mai competitiva energie de pe piata este produsa de catre Nuclearelectrica, care opereaza reactorul unu al centralei nuclearelectrice de la Cernavoda, si Hidroelectrica, cu productie in hidrocentrale. Cei doi asigura impreuna numai 40% din productia nationala de energie, restul utilizand clasic materii prime mai scumpe, precum gazele naturale, pacura sau carbunii.



"Ne pregatim de o piata regionala a Uniunii Europene in sud -estul Europei, si nu de o piata regionala in afara pietei unice", mai spune Constantinescu.



In sectorul petrolier si de gaze, impactul largirii spre Est a Uniunii Europene nu va avea un impact specific asupra pietei romanesti sau a companiilor autohtone.



"Preturile carburantilor in state precum Ungaria sau Polonia erau deja aliniate celor din spatiul european. Companiile din statele noi membre sunt deja cotate mai bine decat ale noastre pe piata si pe bursa", afirma Ion Popa, fost sef al SNP Petrom si actual consilier al primului ministru.



"Cea mai mare parte a exporturilor Petrom, de exemplu, merge catre UE, asa ca noua situatie nu schimba lucrurile. In Ungaria, Petrom opereaza doua statii de benzina si deci nu are o prezenta semnificativa", spune Popa.



Comertul cu produse petroliere al Romaniei are ca destinatie pietele UE si cele mediteraneene, in timp ce importurile de titei si produse petrochimice vin din Rusia, statele Asiei Centrale sau Orientului Apropiat.



Romanii insa vor trebui sa se descurce singuri cu problema rafinariilor care polueaza mediul, care nu sunt in stare sa se alinieze standardelor europene.



"MOL are rafinarii moderne si este deja aliniata normelor de protectie a mediului. Ceea ce noi, tehnicienii, am refuzat sa spunem, o arata economia de piata", spune Popa.



Specialistii din industria petroliera afirma ca Romania are nevoie de investitii de 600 milioane euro in urmatorii doi - trei ani pentru o aliniere a rafinariilor sale la normele europene. Cu preturi neliberalizate la benzina si motorina , companiile se decapitalizeaza si nu au de unde sa-si procure banii necesari modernizarii, astfel ca pe piata romaneasca ar putea ramane in curand numai 3 - 4 rafinarii mari, fara sa lase sperante de viata celor cinci rafinarii mici.



Pe piata de gaze, preturile sunt ca si cele de la energie electrica, in curs de aliniere la cele din Europa, asa incat nu se anunta un impact semnificativ.
adrian.mirsanu@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO