Bănci și Asigurări

26 mld. euro s-au evaporat de pe cea mai mare piaţă a României

26 mld. euro s-au evaporat de pe cea mai mare piaţă a României

Autor: Ciprian Botea

15.01.2013, 00:07 2429

Piaţa valutară de la Bucureşti a înregistrat anul trecut tranzacţii de 415 miliarde de euro, adică de trei ori Produsul Intern Brut estimat pentru 2012, în scădere cu echivalentul a 26 miliarde de euro faţă de anul anterior.

Aceasta este a doua scădere anuală consemnată din 2004 încoace şi se datorează încetinirii exporturilor şi importurilor, dar şi apetitului redus al investitorilor străini pentru activele denominate în lei.

Scăderea anterioară a fost consemnată în 2009, când criza a şters 112 miliarde de euro de pe cea mai mare piaţă a României. Volumele tranzacţionate pe piaţa valutară au fluctuat semnificativ de la o lună la alta, respectiv de la o medie zilnică de 1,4 miliarde de lei în noiembrie la o medie de 1,9 miliarde de lei în luna mai.

După o toamnă apatică, interesul investitorilor pentru piaţa valutară de la Bucureşti a revenit în decembrie, ceea ce s-a văzut şi în aprecierea cu 3,5% a leului în faţa euro în numai o lună.

Cursul de schimb a coborât în prezent pe palierul de 4,38 lei/euro, fiind cu trei puncte procentuale sub nivelul mediu de anul trecut.

Cursul de schimb a fluctuat semnificativ pe parcursul anului, ajungând de la 4,32 lei/euro în ianuarie la aproape 4,64 lei/euro în luna august, în condiţiile în care şi volumul tranzacţiilor a fluctuat de la o lună la alta.

Sentimentul pozitiv faţă de leu şi activele denominate în lei se bazează în principal pe aşteptări de menţinere a stabilităţii politice.

Citiţi articolul integral pe www.zfcorporate.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO