Bănci și Asigurări

Bancherii români de la Londra cred că BNR nu ar trebui să majoreze dobânda. „Dacă vom încerca să rezolvăm problemele fiscale printr-o întărire monetară, nu vom ajunge prea departe“

Bancherii români de la Londra cred că BNR nu ar trebui...

Autor: Claudia Medrega

24.03.2016, 00:08 1814

Banca centrală este într-o poziţie dificilă, în condiţiile în care relaxarea fiscală ridică foarte multe provocări la adresa conduitei politicii monetare, însă dacă BNR ar reacţiona printr-o înăsprire, nu ar fi un răspuns optim şi nu ar ajuta România, consideră unii bancheri, care au participat la evenimentul CFA Forecast Dinner.

BNR se pregăteşte să înăsprească politica monetară, după relaxarea din ultimii şapte ani, în divergenţă cu Banca Centrală Europeană (BCE), care a intensificat relaxarea monetară, ducând dobânda de politică monetară la 0%, cel mai scăzut nivel din istorie, şi a accelerat tipărirea de bani. Guvernatorul BNR Mugur Isărescu a semnalat recent posibilitatea înăspririi politicii monetare mai devreme decât se avea în vedere anterior, în contextul revenirii inflaţiei. Înăsprirea politicii monetare ar urma să fie făcută în două etape, urmând să demareze cu îngustarea coridorului simetric format din ratele dobânzilor la facilităţile permanente în jurul ratei dobânzii-cheie şi să continue cu majorarea dobânzii-cheie. Inflaţia anuală a coborât în februarie la un nou minim istoric de -2,7%. BNR anticipează revenirea pe creştere a inflaţiei, prognoza fiind de 1,4% pentru finele lui 2016 şi de 3,7% în 2017.

„În momentul în care politica monetară ar răspunde prin înăsprire la condiţiile de relaxare fiscală, nu cred că ar fi un răspuns optim. În mod evident vom vedea volatilitate ridicată în pieţele financiare şi nu cred că asta ar ajuta România. Nu cred că ar putea să rezolve problema pe care o are România“, a declarat Nicolaie Chideşciuc, director executiv la JPMorgan în Londra.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO