Bănci și Asigurări

Băncile au crescut creditarea doar în industrie şi agricultură

Băncile au crescut creditarea doar în industrie şi...

Autor: Andra Oprescu

22.09.2014, 00:06 213
Agricultura, industria şi serviciile au fost singurele sectoare de activitate unde băncile au acordat suficiente credite noi în ultimul an pentru a compensa rambursările, stocul fiind în creştere cu 9%, 6% şi respectiv 0,5%, potrivit datelor din ultimul buletin lunar al BNR.
 
Sumele şi angajamentele acordate de bănci în sectorul serviciilor însumau 82 miliarde de lei la finalul lunii iulie, respectiv aproape 27% din total. Totuşi, firmele din servicii nu au absorbit foarte multe fonduri suplimentare faţă de iulie 2013, soldul sumelor fiind în creştere doar cu 0,5% în ultimul an.
 
De cealaltă parte, firmele din industrie, aflate pe locul al doilea în topul finanţărilor acordate pe sectoare de activitate au înregistrat o creştere cu 6% a creditelor şi angajamentelor, până la aproape 61 miliarde de lei. Industria reprezintă peste o treime din PIB-ul României şi principlaul motor de creştere al economiei.
 
Cel mai ridicat ritm de creştere a fost înregistrat de agricultură, cu un plus de 9% în iulie faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Agricultura beneficiază de mai puţin de 4% din finanţările şi angajamentele de peste 300 miliarde de lei acordate de băncile locale în economie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO