Bănci și Asigurări

BCR: Avansurile la ipotecare vor mai fi „calibrate“, dar perioada de creditare va fi mai redusă sau criteriile de venit mai stricte

BCR: Avansurile la ipotecare vor mai fi „calibrate“,...

Autor: Claudia Medrega

12.08.2016, 00:03 420
BCR, cel mai mare jucător de pe piaţa locală, apreciază că băncile vor putea să identifice doar soluţii particulare, în urma aplicării legii privind darea în plată a imobilelor, în funcţie de profilul clienţilor şi lichiditatea pieţei imobiliare, iar avansurile vor mai fi calibrate, însă acest lucru înseamnă de fapt pentru clienţi o perioadă mult mai redusă de creditare sau criterii de venit mult mai stricte.

Înainte de intrarea în vigoare a legii dării în plată, în luna mai, BCR a decis să majoreze avansul la creditele ipotecare la 35%. Însă, la doar două luni după aplicarea legii, banca a redus avansul la 25% în 20 de oraşe mari ale României, după ce numărul de clienţi care au aplicat pentru a beneficia de legea dării în plată nu a atins nivelul prezentat în statistici.

Cu toate că mai multe instituţii bancare au anunţat măsuri specifice de scădere a avan­surilor, BCR consideră că nu este re­zol­vată problema pentru piaţa bancară în ge­ne­ral şi nici nu sunt eliminate dez­avan­tajele create atât pentru bănci, cât şi pentru clienţi.

„Măsurile de scădere a avansurilor reprezintă soluţii de calibrare a riscului, dar pentru clientul mediu condiţiile generale de acces vor fi mult mai restrictive, faţă de perioada de dinaintea implementării legii“, a transmis BCR.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO