Bănci și Asigurări

BNR i-a lăsat pe dealeri cu ochii în soare: s-a uitat de pe margine cum euro sare cu 1%

Foto Shutterstock

BNR i-a lăsat pe dealeri cu ochii în soare: s-a uitat de pe margine cum euro sare cu 1%

Autor: Liviu Chiru

16.06.2011, 23:47 1493

Cotaţiile leu/euro au sărit cu peste 1% pe piaţa valutarăinterbancară într-una dintre cele mai agitate şedinţe detranzacţionare din ultimul an, euro ajungând să fie cotat ieri dupăamiază aproape de 4,24 lei, cel mai ridicat nivel atins dinianuarie.

Încă de dimineaţă cotaţiile au început să crească, pe fondulunei mişcări regionale de retragere a investitorilor, speriaţi de onouă escaladare a problemelor financiare ale Greciei.

Euroera cotat la deschiderea pieţei la 4,1870 lei (la vânzare), însă aurcat rapid la 4,19 lei. Mai mulţi jucători, în special băncilelocale, au încercat să vândă valută la aceste niveluri, mizând căBNR va interveni pe piaţă în apropierea pragului de 4,2 lei, pentrua duce cotaţiile înapoi în jos. Acest lucru nu s-a întâmplat, iardupă amiază, când a devenit evident că BNR va rămâne în afarapieţei, jucătorii au început să cumpere valută pentru a-şi închidepoziţiile, asumându-şi astfel pierderile.

"A fost o zi urâtă. Nu au fost vânzători naturali de valută, cidoar vânzători speculativi, care apoi s-au ars", comentează undealer.

Britanicii de la Barclays - care îşi sfătuiseră recent clienţiisă cumpere titluri de stat româneşti - au încercat acest joc,vânzând valută sub 4,2 lei/euro, însă ulterior au trecut pe parteade cumpărare. Pe lista cumpărătorilor au intrat şi francezii de laBNP Paribas, dar şi americanii de la JP Morgan.

"Nu ne aşteptam ca BNR să nu intervină. Probabil acum se bucurăcă i-a forţat să-şi închidă poziţiile pe cei care erau short euro(mizaseră pe aprecierea leului - n. red.). O să intre în piaţă cândvor apărea speculatorii care pariază împotriva leului", a mai spusdealerul.

Potrivit estimărilor din piaţă, jucătorii străini aveau poziţiideschise pe leu (pariind pe o scădere a cursului) de circa unmiliard de euro. Doar o parte din poziţii au putut fi închise ieridin cauza lichidităţii relativ scăzute.

Valurile succesive de cumpărări au propulsat cotaţiile spre 4,22lei pentru un euro, iar fiecare creştere a atras după sinedeclanşarea de noi ordine presetate de închidere a poziţiilor.Astfel, euro era cotat ieri după-amiază la 4,2370 lei (la vânzare).Volumele tranzacţionate pe piaţă au urcat probabil spre 400 mil.euro spun dealerii, peste media ultimelor zile.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO