Bănci și Asigurări

Cât este valoarea facturii pentru a creşte economia Europei: 240 miliarde de euro

Cât este valoarea facturii pentru a creşte economia...

Autor: Ştefan Stan

30.05.2016, 13:44 795

Mario Draghi, preşedintele BCE, s-ar putea să-şi fi cumpărat un moment de respiro de la ameninţarea deflaţiei. Costul pentru Europa  se ridică însă la 240 de miliarde de euro, sumă care reprezintă programul de stimulare ecnomică prin achiziţia de obligaţiuni, anunţat de BCE în martie.

Încrederea în economia zonei euro a crescut pentru a doua lună consectuiv în mai, în condiţiile în care Banca Centrală Europeană pregăteşte o nouă serie de proiecţii care ar putea arăta impactul programului de stimulare economică, scrie Bloomberg.

Indicele de încredere a crescut la 104,7, faţă de 104,0 în aprilie, potrivit unui anunţ al Comisiei Europene. Acesta ar fi cel mai ridicat nivel din ultimele patru luni.  

Oficialii Băncii Centrale Europene se întâlnesc joi la Viena şi cel mai probabil vor păstra politica monetară extrem de relaxată, după ce au extins programul de relaxare cantitativă cu încă 80 de miliarde de euro în martie şi au tăiat dobânzile la depozite aproape de zero.

Vicepreşedintele Vitor Constancio a spus săptămâna trecută că este optimist că BCE va atinge ţinta de inflaţie până în 2018, reflectând noile măsuri de stimulare economică, precum şi creşterea preţurilor petrolului.

”Ne aşteptăm ca atât inflaţia, cât şi proiecţiile de creştere să fie revizuite pe creştere. BCE va sublinia importanţa programului de achiziţii, acum că vom putea vedea în sfârşit nişte date pozitive”, a spus Johannes Garies, economist de la Natixis în Frankfrut.

Eurostat va anunţa joi că inflaţia a crescut la -0,1%, faţă de -0,2% în aprilie, iar rata şomajului a rămas neschimbată la 10,2%, potrivit unui studiu Bloomberg.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO