Bănci și Asigurări

Horia Braun, economistul-şef al BCR: O întărire prea agresivă a politicii monetare poate afecta relansarea investiţiilor. „Sunt încă multe incertitudini şi pe plan intern.“

Horia Braun, economistul-şef al BCR: O întărire prea...

Autor: Claudia Medrega

10.01.2018, 00:07 575

BNR este în prezent printre puţinele bănci centrale din lume aflate într-un ciclu de întărire a politicii monetare şi „a acţiona gradual şi în paşi mici pare o politică prudentă“, în opinia lui Horia Braun, economistului-şef al BCR.

El anticipează că BNR va adera la această strategie pru­dentă având în vedere că o întărire prea agresivă a poli­ticii mo­netare ar putea afecta relansarea mai temeinică a inves­tiţiilor din economie - miza anului 2018. Şi mulţi dintre fac­torii de presiune inflaţionistă din prezent se pot dovedi ca având efect temporar. „Sunt încă multe incer­titudini şi pe plan intern, ne aşteptăm la o anumită încetinire a rulajului eco­nomiei în 2018, mai ales pe partea de consum, or o întă­rire prea agresivă a politicii monetare ar putea afecta ceea ce cred eu că ar trebui să fie miza anului 2018, respectiv o relansare mai temeinică a investiţiilor din economie, atât cele private, cât şi cele publice.“

BNR a majorat dobânda încă de la prima şedinţă din acest an, până la 2%, iar prin abordarea pre­ven­tivă ar putea să urmărească realizarea unui echilibru între ancorarea aş­tep­tărilor inflaţioniste şi reducerea transmiterii creşterii în costul creditului, susţin unii analişti. Estimările econo­miş­tilor indică pentru finele lui 2018 o dobândă în intervalul 2,5%-3%. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO