Bănci și Asigurări

ING a avut venituri record, dar profitul a scazut din cauza provizioanelor

ING a avut venituri record, dar profitul a scazut din cauza provizioanelor
18.02.2010, 23:30 121

INGBank Romania a raportat pentru anul trecut venituri operationalerecord, in crestere cu 30%, dar o scadere a profitului cu 20% dincauza provizioanelor constituite.
Veniturile operationale au fost de 695 mil. lei, in timp ceprofitul brut a fost de 84 mil. lei (19,8 mil euro).
Banca a constituit provizioane de 250 de milioane de lei pentru aacoperi eventuale pierderi din nerecuperarea crediteloracordate.
"Costul cu riscul de credit (provizioanele constituite, n. red.) vafi mai mic anul acesta. Este devreme insa sa ne gandim la oeliberare de provizioane", spune Misu Negritoiu, directorul generalal ING Bank, sucursala a grupului financiar olandez ING.
Bancile trebuie sa faca provizioane atunci cand observa ca unclient are probleme la rambursarea creditului, acestea fiindcontabilizate ca fiind cheltuieli care diminueaza profitul. Dacaulterior clientul reuseste sa ramburseze fara probleme creditul,provizionul poate fi eliberat, banca inregistrand un venit.
Ponderea creditelor neperformante a ajuns la 3% din portofoliul definantari corporate, in timp ce in zona de imprumuturilor de retailgarantate cu ipoteca este de numai 0,5%. "La corporate am avutaproximativ 10 credite in restructurare. Pe retail am restructuratsute de credite." ING a incercat in toamna sa execute garantiilepentru un credit de 17 milioane de euro acordat retaileruluiFlamingo, insa compania a deschis procedura de insolventa. "Aceastane-a generat o treime din totalul provizioanelor pe care le-amfacut".
Pe zona de retail, creditele restructurate acumuleaza catevamilioane de euro, in conditiile in care portofoliul total cuprindefinantari imobiliare de 500 de milioane de euro si de consum de 300de milioane de euro.
"Cele mai proaste au fost creditele de consum in lei. Acolo a fostdezastru", spune seful ING. El noteaza ca si politica BNR, care afortat cresterea dobanzilor pe piata interbancara in toamna lui2008, a jucat un rol in evolutia creditelor neperformante, costulfinantarilor devenind la un moment dat "de nesuportat". Banca areusit anul trecut sa isi majoreze consistent veniturileoperationale, care au urcat cu 30%, desi bilantul a ramas practicneschimbat fata de anul 2008. Volumul total al activelor detinute astagnat, calculat in lei, la 11 miliarde de lei (2,6 miliarde deeuro), ceea ce asigura bancii o cota de piata de 3,61%,corespunzator locului zece in ierarhia jucatorilor de pe piata.Cresterea veniturilor a fost sustinuta de divizia de Trezorerie,care a profitat de volatilitatea ridicata din prima parte a anului,dar si de majorarea volumului de operatiuni si achizitia de noiclienti pe retail.

Vanzarile de credite de retail s-auprabusit
ING a vandut anul trecut 2.100-2.200 de credite de retail, desisi-a majorat portofoliul de clienti de la 769.000 la 902.000 declienti. Majoritatea au ales insa produsele de economisire. "Primaparte a anului trecut a fost horror, de abia in partea a doua afost ceva mai bine. Peste 80% din clienti au ales creditul ipotecar«de Casa Noua» (lansat ca alternativa la programul guvernamental"Prima casa", n. red.), spune Negritoiu. ING a vandut peste 1.700de credite "de Casa Noua", cu o valoare cumulata de 50 de milioanede euro. Portofoliul de credite de retail a inregistrat totusi ocrestere usoara anul trecut, in timp ce pe zona de corporate solduls-a micsorat.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO