Bănci și Asigurări

Miza Ordonanţei 50 devine miza acordului cu FMI

Autor: Liviu Chiru

31.10.2010, 23:59 35

Aplicarea Ordonanţei 50, prin care sunt stabilite condiţii maitransparente pentru cre­ditele consumatorilor şi pentruîmpru­muturile aflate în derulare, a devenit subiectul unuicon­flict deschis între Guvern şi reprezentanţii FMI, carecondiţionează continuarea acor­du­lui de finanţare de modificareasau chiar abro­ga­rea noilor reglementări. Miza or­do­nanţeide­vine astfel miza continuării acordului cu FMI, principalul punctde conflict fiind aplica­rea noilor reglementări şi pentrucre­ditele afla­te în derulare, considerată retro­activă debancheri.

Negocierile s-au blocat peste weekend, iar surse citate de Mediafaxprecizează că repre­zen­tanţii FMI îşi vor prelungi vizita înRo­mânia, iar suspendarea acordului de finanţare nu este exclusă.Autorităţile române nu sunt dispuse să modifice ordonanţa.

"Vom merge, vom discuta la nivelul CE şi am convingerea - dinpunctul nostru de vedere, aşa cum şi Consiliul Concurenţei aconsiderat - că nu avem probleme", a spus ieri ConstantinCerbulescu, preşedintele ANPC, la emisiunea "După 20 de ani"difuzată de ProTV.
Sebastian Vlădescu, care a contrasemnat ordonanţa din poziţia deministru al finan­ţe­lor, pe care a deţinut-o până în septembrie,subliniază că noile reglementări îşi produc deja efectele de câtevaluni, iar nicio bancă nu a ieşit de pe piaţă în acest timp.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO