Bănci și Asigurări

Prima reuniune din 2024 a boardului Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială din martie 2024: Recomandarea pentru bănci este să menţină nivelurile majorate ale rezervelor de capital din profiturile obţinute pentru a gestiona adecvat riscurile. Amortizorul anticiclic, menţinut la 1%

Prima reuniune din 2024 a boardului Comitetului Naţional...

Autor: Mircea Nica

01.04.2024, 10:30 117

Decizia este în continuare oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solvabilităţii sectorului bancar sunt adecvate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital  În 2023 sistemul bancar românesc a înregistrat un profit net record, de 13,7 mld. lei, în creştere cu 35% faţă de 2022.

Consiliul general al Comitetului Naţional pentru Supravegherea Ma­cro­prudenţială (CNSM) a aprobat în prima şedinţă din acest an, din 28 mar­tie 2024, recomandarea de a menţine nivelul ridicat, de 1%, al ratei amorti­zorului anticiclic, adică a nivelului ridicat al rezervelor de capital, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice, inclusiv pe fondul incertitudinilor geopolitice regionale sau globale, potrivit informaţiilor CNSM.

Amortizorul anticiclic de capital are ca scop creşterea rezilienţei secto­rului bancar la pierderile potenţiale in­duse de o majorare ciclică a ris­curilor. „Se menţine, astfel, rata amorti­zo­rului la nivelul de 1 la sută, pentru a gestiona adecvat riscurile sistemice de natură ciclică, inclusiv pe fondul in­certitudinilor geopolitice regionale sau globale. Decizia este în conti­nua­re oportună în contextul în care nivelurile lichidităţii şi solva­bilităţii sectorului bancar sunt adec­vate, iar profitabilitatea permite menţinerea rezervelor de capital“, a transmis CNSM.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO