Bănci și Asigurări

Prima scădere din 2010 la restanţele la creditele în valută

25.08.2010, 23:49 61

PopulaŢia şi firmele şi-au diminuat restanţele acumulate faţă debănci la creditele în valută, suma ratelor neplătite la timpcoborând cu 4%, până la 1,57 mld. de euro.
În schimb, creditele în lei au continuat să pună probleme:restanţele au urcat cu 4,6% faţă de iunie, la 6,75 mld. lei.Scăderea restanţelor la creditele în valută pare surprinzătoare,având în vedere că leul a recuperat în iulie doar o parte dindeprecierea masivă din iunie, rămânând la niveluri mai slabe decâtîn primăvară.
Oricum, perspectivele pentru lunile următoare sunt pesimiste. Chiarşeful Direcţiei de Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, apreciarecent că toamna va aduce cele mai mari probleme bancherilor,pentru că abia atunci se vor vedea efectele măsurilor dure deajustare luate de guvern: reducerea salariilor bugetarilor cu 25%şi majorarea TVA cu cinci puncte procentuale, la 24%.
Exprimate în lei, împrumuturile în valută cu întârzieri la plată auajuns în iulie la 6,7 mld. lei, în scădere cu 6,87% faţă de iunie,potrivit datelor publicate miercuri de BNR. Evoluţia vine pe fondulaprecierii monedei naţionale în iulie cu circa 2,8% faţă deeuro.
Dacă avem însă în vedere valorile exprimate în euro, datelereflectă o scădere a împrumuturilor în valută cu restanţe cuaproximativ 4,2% comparativ cu iunie.
Creditele cu întârzieri la plată de cel puţin o zi au scăzut îniulie cu 1,44% faţă de iunie, la 13,4 mld. lei, pe fondul reduceriiputernice a valorii împrumuturilor în valută la care existăobligaţii restante.
Împrumuturile restante în valută au fost devansate de creditele înlei cu întârzieri la plată de cel puţin o zi, deşi în soldul totalcreditele în devize străine depăşesc cu mult finanţările în monedănaţională. De altfel, ponderea creditelor restante în totalîmprumuturi este mai mare în cazul componentei în lei faţă de ceaîn valută.
Ponderea restanţelor în total credite în lei a crescut de la 5,6%în decembrie 2009 la 8,21% după primul semestru al acestuian.
Conform datelor BNR, ponderea restanţelor în total împrumuturi învalută, exprimate în lei, a scăzut uşor în luna iulie faţă deiunie, de la 5,4% la 5,2%, dar se situează peste nivelul de lafinele anului trecut, de circa 3%.
Pe de altă parte, în primele şapte luni creditele restante în leişi valută au crescut cu 64,7%, majorându-şi ponderea în totalîmprumuturi de la 4% la 6,46%. Creditele în lei restante au avansatîn perioada ianuarie - iulie cu 51,13%, iar împrumuturile în valutăla care existau întârzieri la plată de minim o zi au urcat cu81,2%.
Restanţele au intrat pe un trend ascendent la sfârşitul lui 2008,odată cu creşterea şomajului, reducerea venitului disponibil alpopulaţiei şi scăderea cifrelor de afaceri ale companiilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO